StoryEditor

Slovenské poľnohospodárstvo trpí nízkou produktivitou

26.11.2019, 23:00
Naši farmári pestujú prevažne obilniny a olejniny. Je to zlá správa pre výnosnosť odvetvia, ale pre nich peňažne výhodnejšie.

Nekončiace sa lány repky olejnej a pšenice nie sú iba zabijakom biodiverzity, ale aj poľnohospodárskej produktivity. Oproti európskemu priemeru vynáša slovenský hektár pôdy o 56 percent menej.

Naši farmári totiž uprednostňujú rýchloobrátkové komodity s nízkou pridanou hodnotou. Typickým príkladom sú olejniny aj obilniny. Na Slovensku spolu predstavujú takmer 40 percent celkovej poľnohospodárskej produkcie, pričom európsky priemer je na úrovni 15 percent.

Na druhej strane veľmi zaostávame v pestovaní zeleniny, ovocia a v živočíšnej výrobe. „Dlhodobo chýbajúca koncepcia a systémová podpora našich producentov zeleniny a ovocia spôsobili, že veľká väčšina z nich svoju činnosť ukončila,“ opisuje situáciu pestovateľov Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:32