Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
11.12.2019, 00:00

Kríza indickej kuchyne. Chýbajú tony cibule

Po prudkom poklese produkcie hľadá India komoditu na celom svete. Chce predísť možným sociálnym nepokojom.

Cibuľa z Indie
Zdroj: Reuters

Cibuľa je potravina, ktorá v Indii ovplyvňuje aj volebné výsledky. V roku 1980 Indira Gándhiová, dvojnásobná premiérka, postavila svoju kampaň na cene cibule.

V novinách zverejňovala články, v ktorých obviňovala protikandidátov zo zámerného zvyšovania cien. Voľby napokon Gándhiová vyhrala.

Cena následne klesla. „Cibuľa je neodmysliteľný základ indickej kuchyne,“ povedal pre HN Kundan Baghel, šéfkuchár a majiteľ indickej reštaurácie Masala Darbar v Bratislave. „Indovia zvyknú jesť surovú cibuľu večer aj na obed,“ poznamenal a dodal, že v jeho prevádzke sa spracuje až sto kilogramov tejto zeleniny týždenne.

V juhoázijskej krajine je opäť nedostatok tejto kľúčovej komodity. Len za posledný rok zdražela o 300 až 1 700 percent v závislosti od búrz, ukazujú dáta indického ministerstva pôdohospodárstva. Zdražovanie má pokračovať aj v dohľadnej budúcnosti. To predstavuje problém najmä pre chudobných Indov.

Nenechajte sa obmedzovať

Začnite tento rok absolútne bez obmedzení na HNonline.sk. Predplatné balíka DIGITAL teraz len za 1€ na 7 dní.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.