Sledujte nás na Instagrame
@hospodarske_novinyCibuľa je potravina, ktorá v Indii ovplyvňuje aj volebné výsledky. V roku 1980 Indira Gándhiová, dvojnásobná premiérka, postavila svoju kampaň na cene cibule.
V novinách zverejňovala články, v ktorých obviňovala protikandidátov zo zámerného zvyšovania cien. Voľby napokon Gándhiová vyhrala.
Cena následne klesla. „Cibuľa je neodmysliteľný základ indickej kuchyne,“ povedal pre HN Kundan Baghel, šéfkuchár a majiteľ indickej reštaurácie Masala Darbar v Bratislave. „Indovia zvyknú jesť surovú cibuľu večer aj na obed,“ poznamenal a dodal, že v jeho prevádzke sa spracuje až sto kilogramov tejto zeleniny týždenne.
V juhoázijskej krajine je opäť nedostatok tejto kľúčovej komodity. Len za posledný rok zdražela o 300 až 1 700 percent v závislosti od búrz, ukazujú dáta indického ministerstva pôdohospodárstva. Zdražovanie má pokračovať aj v dohľadnej budúcnosti. To predstavuje problém najmä pre chudobných Indov.
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Denný prehľad správ emailom
Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.
Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.