Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
11.12.2019, 00:00

Kríza indickej kuchyne. Chýbajú tony cibule

Po prudkom poklese produkcie hľadá India komoditu na celom svete. Chce predísť možným sociálnym nepokojom.

Cibuľa z Indie
Zdroj: Reuters

Cibuľa je potravina, ktorá v Indii ovplyvňuje aj volebné výsledky. V roku 1980 Indira Gándhiová, dvojnásobná premiérka, postavila svoju kampaň na cene cibule.

V novinách zverejňovala články, v ktorých obviňovala protikandidátov zo zámerného zvyšovania cien. Voľby napokon Gándhiová vyhrala.

Cena následne klesla. „Cibuľa je neodmysliteľný základ indickej kuchyne,“ povedal pre HN Kundan Baghel, šéfkuchár a majiteľ indickej reštaurácie Masala Darbar v Bratislave. „Indovia zvyknú jesť surovú cibuľu večer aj na obed,“ poznamenal a dodal, že v jeho prevádzke sa spracuje až sto kilogramov tejto zeleniny týždenne.

V juhoázijskej krajine je opäť nedostatok tejto kľúčovej komodity. Len za posledný rok zdražela o 300 až 1 700 percent v závislosti od búrz, ukazujú dáta indického ministerstva pôdohospodárstva. Zdražovanie má pokračovať aj v dohľadnej budúcnosti. To predstavuje problém najmä pre chudobných Indov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.