Reuters
StoryEditor

Fed ponechal úrokovú sadzbu nezmenenú. Ekonomika by mala budúci rok pokračovať v raste

11.12.2019, 19:34
Autor:
ČTKČTK
Fed dnes zverejnil prognózy, podľa ktorých veľká väčšina jeho popredných činiteľov nepredpokladá zmenu úrokových sadzieb skôr ako v roku 2021.

Americká centrálna banka (Fed) dnes podľa očakávania ponechala úrokové sadzby bezo zmeny. Zároveň naznačila, že žiadnu úpravu úrokov nechystá ani v budúcom roku. Ekonomika Spojených štátov by podľa Fedu mala budúci rok pokračovať v raste a nezamestnanosť by mala zostať na nízkej úrovni.

Základná úroková sadzba sa teraz nachádza v rozpätí 1,50 až 1,75 percenta. Banka ju v tomto roku trikrát znížila, a to vždy o štvrť percentuálneho bodu. Snažila sa tak ochrániť americkú ekonomiku pred negatívnymi dôsledkami slabšieho globálneho hospodárskeho rastu a obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom.

Fed dnes zverejnil prognózy, podľa ktorých veľká väčšina jeho popredných činiteľov nepredpokladá zmenu úrokových sadzieb skôr ako v roku 2021. Niekoľko predstaviteľov Fedu v budúcom roku počíta s jedným zvýšením úrokov, žiadny naopak nepredpokladá potrebu úroky znížiť, napísala agentúra Reuters.

Centrálna banka navyše zo svojho vyhlásenia vypustila pasáž, ktorá spomína "neistoty" týkajúce sa hospodárskych vyhliadok. To podľa agentúry AP naznačuje, že sa znížili obavy banky účinkov obchodnej vojny a nepriaznivého hospodárskeho vývoja v zahraničí.

Fed podľa nových prognóz predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v tomto roku zvýši o 2,2 percenta. V budúcom roku počíta so spomalením rastu najväčšej ekonomiky sveta na dve percentá, v roku 2021 by potom mal rast ďalej zvoľniť na 1,9 percenta.

"Náš hospodársky výhľad zostáva priaznivý, a to napriek globálnemu vývoju a pretrvávajúcim rizikám," uviedol šéf Fedu Jerome Powell na dnešnej tlačovej konferencii. "Veríme, že menová politika je nastavená správnym spôsobom, aby slúžila americkému ľudu podporovaním pokračujúceho hospodárskeho rastu," dodal.

V USA sa budú v novembri budúceho roku konať prezidentské voľby a ekonomika bude podľa agentúry Reuters hlavnou témou kampane súčasného prezidenta Donalda Trumpa.

Ten sa už dlhší čas snaží centrálnu banku prinútiť k výraznejšiemu znižovaniu úrokov, ktoré by podľa neho okrem podpory ekonomiky priniesli aj pokles nákladov na správu štátneho dlhu. Trumpová administratíva si za cieľ stanovila zabezpečiť, aby americká ekonomika dlhodobo rástla zhruba trojpercentným tempom.

01 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 02 - Modified: 2024-04-10 14:33:10 - Feat.: - Title: Trhy predpokladajú, že americká centrálna banka pravdepodobne počká so znižovaním úrokových sadzieb do jesene 03 - Modified: 2024-04-10 15:07:32 - Feat.: - Title: Dáta inflácie posielajú akcie nadol 04 - Modified: 2024-04-04 06:57:15 - Feat.: - Title: Príliš skoré zníženie úrokových sadzieb by mohlo byť dosť rušivé, vraví šéf amerického Fedu Powell 05 - Modified: 2024-04-03 18:13:55 - Feat.: - Title: Fed sa nemá zaoberať politickými otázkami, akou je klimatická zmena, tvrdí Powell
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:36