KCNA via Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un priznal vážne ekonomické problémy KĽDR, hovorí o rozhodujúcom obrate

30.12.2019, 10:07
Autor:
ČTKČTK
Vodca komunistickej krajiny vydal príkaz "napraviť vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli hlavné priemyselné odvetvia."

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval armádu aj diplomatov, aby pripravili krajinu na obranu jej bezpečnosti a suverenity.

Na zasadnutí Ústredného výboru Kórejskej strany práce tiež priznal, že KĽDR sa ocitla vo vážnej ekonomickej situácii. O Kimovom prejave dnes informovala severokórejská agentúra KCNA.

Stranícke zasadnutie sa začalo v sobotu a koná sa tesne pred utorňajším vypršaním lehoty, ktorú dal Kim Spojeným štátom na to, aby zmenili postoj k rozhovorom o odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Najhorší výsledok od hladomoru

Na zasadnutí spolustraníkov Kim vyhlásil, že nadišla chvíľa rozhodujúceho obratu v ekonomickom rozvoji krajiny. Vydal príkaz "napraviť vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli hlavné priemyselné odvetvia", píše sa v oficiálnej správe KCNA.

Severná Kórea nezverejňuje ekonomické štatistiky a informácie o stave jej hospodárstva pochádzajú len zo zahraničných zdrojov. Juhokórejská centrálna banka v júli odhadla, že ekonomika KĽDR sa vlani prepadla o 4,1 percenta, čo je najhorší výsledok od hladomoru v 90. rokoch.

Podľa agentúry AP panujú obavy, že severokórejský vodca vypovie zablokované rozhovory s USA o denuklearizácii a nechá obnoviť testy jadrových rakiet a rakiet dlhého doletu.

Kim už naznačil, že je pripravený zmeniť taktiku, ak Washington ponechá sankcie a naďalej bude tlačiť na KĽDR. Očakáva sa, že by mohol novú stratégiu ohlásiť v stredajšom novoročnom prejave.

Či sa Kim vo svojom príhovore na straníckom stretnutí zmienil o USA alebo o svojich zámeroch v rozhovoroch s USA, KCNA neinformovala. Stranícky zjazd podľa AP potrvá ešte najmenej jeden deň.

Neúspešné rokovania s Trumpom

Severokórejské médiá sa dnes venujú časti prejavu, v ktorej Kim vyzval, aby sa poľnohospodárska produkcia zvýšila na úroveň vedy, vzdelávania a zdravotníctva.

Kim sa v minulých dvoch rokoch zišiel trikrát s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, avšak stretnutia nepriniesli žiadny výsledok. Na tom poslednom v júni sa zhodli, že chcú rozhovory obnoviť. Prípravné rokovania, ktoré sa v októbri konali vo Švédsku, boli neúspešné, pretože KĽDR na nich Američanov obvinila z neústupnosti.

Spojené štáty žiadajú, aby sa Pchjongjang vzdal vývoja jadrových zbraní, a až potom chcú odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy.

Pchjongjang požaduje postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za čiastkové kroky v odzbrojovacom procese. Washingtonu dáva čas do konca roka, aby zmenil svoje stanovisko a prišiel s novým návrhom dohody. Spojené štáty sa pripravujú na možnú severokórejskú skúšku medzikontinentálnej balistickej strely.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:26