Reuters
StoryEditor

Briti kritizujú Netflix. V krajine si uplatňuje úľavy, svoje zisky však presúva do daňových rajov

16.01.2020, 09:44
Autor:
klkl
Spoločnosť tvrdí, že v krajine zarobila len 48 miliónov eur a jej zisky pred zdanením boli vo výške 2,3 milióna eur.

Internetový gigant Netflix má problémy vo Veľkej Británii. Spoločnosť mala zdaňovať stovky miliónov zo zisku, ktorý vznikol mimo jeho domovských Spojených štátov, cez daňové raje. Krajiny ako Veľká Británia tak prichádzajú o značné čiastky. Netflix to robí aj napriek značným daňovým úľavám, ktoré v Británii získal.

Britský denník The Guardian upozornil na správu thinktanku The Taxwatch, ktorý odhadol, že Netflix presunul zisky na úrovni medzi 327 a 430 miliónov dolárov do daňových rajov. 

Denník upozornil, že Netflix v Británii získal na predplatnom viac ako 860 miliónov libier a od vlády získal zľavu na úrovni 51 tisíc libier v roku 2018. Spoločnosť tvrdí, že v krajine zarobila len 48 miliónov eur a jej zisky pred zdanením boli vo výške 2,3 milióna eur. Dôvodom je práve fakt, že milióny libier boli presunuté do európskej centrály firmy v Holandsku. 

V rovnakom čase zároveň získal takmer milión libier v daňových úľavách ako súčasť vládnej podpory. Nárok na ňu majú vysokokvalitné televízne relácie, ktoré boli vytvorené v Spojenom kráľovstve a výroba jednej epizódy stojí viac ako milión. The Guardian upozorňuje, že Netflix v Británii minul minulý rok viac ako 500 miliónov dolárov na svoju produkciu.

V krajine sa natáča aj za podpory britskej vlády jeden z najúspešnejších a najdrahších seriálov Netflixu, The Crown. 

"Prieskum ukazuje, že Netflix zdiera naše verejné služby tým, že svoje zisky presúva cez daňové raje, aj keď je zjavné, že majú zamestnancov, majetok a značnú zákaznícku podporu v Spojenom kráľovstve," kritizoval britský tieňový minister financií John McDonnell. "Ešte horšie je, že Netflix si v Spojenom kráľovstve uplatňuje daňové úľavy a zároveň presúva svoje zisky inde."

Podľa opozičného politika by proti takémuto postupu mala vláda bojovať. Jej plán zaviesť tzv. digitálnu daň podľa neho nie je dostatočný a bolo by potrebné zaviesť zjednotené zdaňovanie nadnárodných spoločností. "Netflix a iné veľké nadnárodné spoločnosti by to donútilo zaplatiť ich férový podiel na daniach."

Samotný Netflix poskytol k situácii len strohé stanovisko, v ktorom tvrdí, že vždy zaplatili požadované dane v krajinách, v ktorých funguje.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Pokračovanie Rebel Moon či nový seriál o legendárnom sériovom vrahovi. Netflix prinesie v apríli poriadnu jarnú nálož 05 - Modified: 2024-03-22 11:30:00 - Feat.: - Title: Je to potvrdené! Oscarový Cillian Murphy si zopakuje ikonickú rolu Thommyho Shelbyho v Peaky Blinders
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:30