Reuters
StoryEditor

"Sme najprivilegovanejšia trieda ľudských bytostí." Bohatí vyzvali bohatých, aby sa nechali viac zdaniť

23.01.2020, 18:27
Autor:
TASRTASR
Miliardári žiadajú miliardárov, aby vo svojich krajinách požadovali vyššie zdanenie.

Viac ako 120 milionárov a miliardárov z ôsmich krajín vyzvalo v otvorenom liste podobne majetných, aby vo svojich krajinách žiadali vyššie zdanenie bohatých a prevenciu daňových únikov.

Vyzývatelia sa nazývajú "členmi tej najprivilegovanejšej triedy ľudských bytostí, ktorá kedy chodila po svete".

Na list dnes upozornil v stĺpčeku v britskom denníku The Times jeden zo signatárov, herec Simon Pegg.

Načasovanie iniciatívy sa časovo kryje s tohtoročným Svetovým ekonomickým fórom v Davose. Sociálna nerovnosť podľa podpísaných vyvoláva po celom svete narastajúce napätie.

"Výsledná dynamika zaručuje, že svetová komunita nedokáže adekvátne reagovať na nastávajúcu klimatickú katastrofu," napísala skupina.

"To bude mať katastrofálny vplyv na všetkých, vrátane milionárov a miliardárov. Mali by sme začať ihneď konať," píše sa v otvorenom liste.

"Vyzývame vás, aby ste teraz - kým nie je príliš neskoro - požiadali vo svojej krajine o vyššie a spravodlivejšie zdaňovanie milionárov a miliardárov," apelujú signatári na svojich kolegov milionárov a miliardárov.

Chcú od nich tiež, aby lobovali za medzinárodnú daňovú reformu, ktorá by urobila prietrž daňovým únikom jednotlivcov i korporácií.

Výzvu okrem iného podpísali dvaja členovia rodiny Disneyovcov alebo Richard Curtis, autor scenárov k filmom Notting Hill, Denník Bridget Jonesovej či Láska nebeská. Herec Pegg, známy napríklad zo série snímok Mission: Impossible, považuje svoj podpis za "správnu vec".

"Náprava tejto rozvrátenej ekonomiky by sa mnohým svetovým lídrom mohla javiť príliš zložitá. A tak by s tým mohli začať milionári. Zdaňte ich. Zdaňte ich viac a urobte to hneď," napísal v stĺpčeku Pegg, ktorého majetok sa odhaduje na sedem miliónov libier.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:13