Reuters
StoryEditor

Život v Severnej Kórei sa môže ešte zhoršiť. Krajina kvôli koronavírusu uzavrela hranice s Čínou a Ruskom

05.02.2020, 09:04
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Severná Kórea kvôli obavám zo šírenia nového typu koronavírusu uzavrela hranice so svojimi susedmi Čínou a Ruskom.

Kórejská ľudovodemokratická republika bola aj bez koronavírusu jednou z najuzavretejších krajín sveta. Kvôli šíriacej sa nákaze z Číny však severokórejský režim musel zakročiť. Prerušil leteckú aj vlakovú dopravu so svojimi susedmi, zaviedol niekoľkotýždňovú karanténu osôb, ktoré sa prišli do kontaktu s cudzincami, úplne prerušil možnosť turistiky pre cudzincov a zrušil všetky cezhraničné cesty.

"Snažia sa udržať tovar a Číňanmi mimo krajiny. Nikto nemôže dovnútra, ani von," uviedol pre agentúru Reuters zdroj od čínsko-severokórejských hraníc. Uzavretie hraničných priechodov potvrdil aj server Daily NK, podľa ktorého sú hranice uzavreté od 30. januára.

"Ľudia, ani náklad. Nič nesmie dovnútra," uviedla utečenkyňa z KĽDR Kang Mi-čin. "Ministerstvo ľudových ozbrojených síl nariadilo všetkým pohraničníkom, aby zakročili vo väčšej miere aj proti pašerákom."

Absolútne uzavretie hraníc podľa agentúry Reuters v súčasnosti ohrozuje sľuby diktátora Kim Čong-una, ktorý sa zaprisahal, že jeho vláda opätovne naštartuje stagnujúcu ekonomiku. Jeho snahy už pred pár mesiacmi skomplikoval nedostatok pokroku v hovoroch s USA o denuklearizácii, čo viedlo k pokračovaniu medzinárodných sankcií.

Severná Kórea zbehlá vo vyhlasovaní ohrozenia verejného zdravia reagovala podľa Reuters na hrozbu koronavírusu "rýchlo a rozhodne". Súčasné sankcie a obmedzenia však môžu sťažiť zásobovanie liekmi a ďalšími lekárskymi potrebami, varoval profesor Kee Park z Harvard Medical School.

"Rýchly zákrok, ktorý stojí veľké množstvo príjmov z turizmu a obchodu, ukázal obavy straníckeho vedenia. Nie sú si istí, či by ich zdravotníctva dokázalo zastaviť šírenie nákazy," vysvetlil Park. "Bude to mať veľký dopad na ekonomiku. Väčšina materiálu, z ktorých sa vyrábajú severokórejské produkty, totiž pochádza z Číny."

Podľa informácií agentúry Reuters sa kvôli preventívnym opatreniam zmenší rozsah každoročných februárových osláv a prehliadok na počesť Kim Čong-ila. Ekonomické dopady budú podľa odborníkov značne závisieť na tom, ako dlho bude uzatvorenie hraníc trvať aj na tom, či sa do krajiny vírus dostane.

"Pokiaľ bude uzávierka trvať niekoľko niekoľko mesiacov či dlhšie, tak sa to na Severnej Kórei bezpochyby negatívne podpíše," povedal Artyom Lukin z univerzity vo Vladivostoku, podľa ktorého by súčasná koronavirová kríza mohla oslabiť pozíciu Pchjongjangu pri vyjednávaní s USA. "Ak sa koronavirová situácia nevyrieši rýchlo, bude život v Severnej Kórei oveľa zložitejší."

Severná Kórea nezverejňuje ekonomické štatistiky a informácie o stave jej hospodárstva pochádzajú len zo zahraničných zdrojov. Juhokórejská centrálna banka vlani v júli odhadla, že sa ekonomika KĽDR v roku 2018 prepadla o viac ako štyri percentá, čo je najhorší výsledok od hladomoru v 90. rokoch.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:31