Reuters
StoryEditor

Johnson v spore s BBC: Za nezaplatenie koncesionárskeho poplatku hrozí väzenie

05.02.2020, 13:54
Autor:
ČTKČTK
Súčasná vláda Borisa Johnsona chce dekriminalizovať nezaplatenie poplatku určeného na financovanie BBC.

Britská vláda zvažuje zmeny v spôsobe financovania BBC, ktoré by zasiahli príjmy verejnoprávnej mediálnej spoločnosti. Vláda konzervatívneho premiéra Borisa Johnsona je stále častejšie v spore so spravodajskými médiami a dnes oznámila, že uskutoční verejné konzultácie o tom, či by neplatenie poplatku určeného na financovanie BBC nemalo prestať byť trestným činom.

BBC získava väčšinu svojich peňazí z poplatkov platených každou domácnosťou, ktorá vlastní televízor. V súčasnosti je poplatok 154,5 britskej libry ročne. Za nezaplatenie hrozí pokuta, v zriedkavých prípadoch ale aj väzenie, uviedla agentúra AP.

Vláda tvrdí, že prostredie na vysielacom trhu sa dramaticky zmenilo. Vzostup Netflixu a ďalších streamovacích služieb vyvolal pokles sledovania tradičnej televízie.

Za nezaplatenie do väzenia

Ministerka kultúry Nicky Morganová uviedla, že s prechodom do digitálneho veku sa objavuje stále viac kanálov a platforiem, ktoré možno sledovať. Nastal preto podľa nej čas starostlivo zvážiť, ako zabezpečiť, že poplatok za televíziu zostane v tomto meniacom sa mediálnom prostredí relevantný. Stále viac ľudí považuje za zlé, že za neplatenie poplatku môže ísť človek do väzenia.

Vláda poznamenala, že "dekriminalizácia" vyhýbaniu sa plateniu televíznych poplatkov bude mať vplyv na financovanie BBC. Nenavrhuje však žiadny spôsob, ako tento prípadný výpadok nahradiť.

BBC pripomenula, že vládou organizované preskúmanie jej financovania pred niekoľkými rokmi zistilo, že súčasný systém je "najspravodlivejší a najefektívnejší".

Tŕň v roku

BBC je najväčšou britskou mediálnou organizáciou, poskytuje všeobecné spravodajstvo, ale aj správy zo športu a zábavné relácie na niekoľkých televíznych, rozhlasových a digitálnych staniciach.

Veľkosť BBC a jej financovanie z verejných zdrojov sú tŕňom v oku súkromným konkurentom, ktorí tvrdia, že BBC má nepoctivú výhodu.

Vzťahy medzi britskou vládou a médiami sa zhoršujú od júla, kedy sa stal premiérom niekdajší novinár Johnson. Jeho vláda obmedzila žurnalistom prístup k ministrom a poradcom vlády.

Ministri majú napríklad tiež zakázané objaviť sa v rannom rozhlasovom programe BBC "Today" kvôli jeho údajnej antikonzervativnej predpojatosti.

Zákaz pre médiá

Minulý týždeň niektoré médiá, vrátane AP, odmietli vysielať nahrané Johnsonove posolstvo k národu oslavujúce odchod z Európskej únie, pretože vláda odmietla nezávislým médiám vyhlásenie filmovať alebo fotografovať.

V pondelok vláda pozvala na tlačovú konferenciu o obchodných rokovaniach s EÚ len vybraný novinárov. Porušila tým tak tradíciu, že tlačové konferencie sú otvorené všetkým žurnalistom pokrývajúcim spravodajstvo z parlamentu.

Pozvaní novinári ale na protest odišli po tom, čo úradníci odmietli vpustiť ich kolegov, a tlačová konferencia bola zrušená.

Nové pravidlá 

Dnešné oznámenie prichádza viac ako dva týždne po tom, čo riaditeľ BBC Tony Hall oznámil, že odstúpi, aby umožnil svojmu nástupcovi viesť rokovania s vládou o finančnom modele firmy.

V roku 2022 by sa malo uskutočniť čiastkové vyhodnotenie plnenia tzv. Kráľovskej charty, ktorá stanovuje ciele spoločnosti, jej verejnú úlohu, podobu jej najvyšších orgánov a spôsob, akým je financovaná.

V roku 2027 končí platnosť súčasnej charty a mala by začať platiť nová. Hallov nástupca tak bude musieť bojovať o budúcnosť organizácie a jej model financovania, ktorý je podľa niektorých kritikov v čase predplatených služieb ako Netflix zastaraný, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2019-09-05 08:03:15 - Feat.: 0 - Title: BBC vyplatila Cliffovi Richardovi odškodné dva milióny libier 02 - Modified: 2019-09-07 15:26:50 - Feat.: 0 - Title: Prenosy z britského parlamentu trhajú rekordy. Diváci ich sledujú ako populárne reality šou 03 - Modified: 2019-12-06 08:38:09 - Feat.: 0 - Title: Svetový úspech: Speváčka z Horehronia zaznie po americkom rádiu aj v britskom BBC 04 - Modified: 2019-12-14 20:07:42 - Feat.: 0 - Title: Johnson navštívil exvoličov opozície, ktorí volili jeho stranu: Vašu dôveru oplatíme 05 - Modified: 2020-01-21 10:25:19 - Feat.: 0 - Title: Šéf BBC odchádza, nechce vyjednávať o budúcnosti spoločnosti
01 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 02 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov 03 - Modified: 2024-02-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC 04 - Modified: 2024-01-03 14:22:36 - Feat.: - Title: Slovenská špiónka v srdci britskej BBC. Agentka Vora poskytovala informácie ŠtB 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:27