StoryEditor

Rakúskeho premiéra sme museli viackrát odviezť, lebo oni nemajú špeciál, vtipkoval Pellegrini

06.02.2020, 13:50
Autor:
klklČTKČTK
Spoločný európsky rozpočet na ďalšie obdobie je momentálne v Európskej únii témou číslo jeden.

Návrh viacročného finančného rámca Európskej únie sa Česku nepáči a je potrebné urobiť všetko pre jeho zmenu. Český premiér Andrej Babiš to dnes povedal na diskusnom fóre HNClub v Bratislave, na ktorej vystúpil spolu so slovenským kolegom Petrom Pellegrinim.

Česko aj Slovensko sa v EÚ radia ku krajinám, ktoré napríklad presadzujú zachovanie financovania kohéznej politiky. Babiš uviedol, že v otázke prípadného zavedenia eura vidí viac nevýhod ako výhod.

"Kľúčový pre nás je budúci európsky rozpočet. Ten skrátka navrhli tak, že sa nám to vôbec nepáči. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme ho zmenili," povedal Babiš na konferencii denníka Hospodárske noviny zo skupiny Agrofert, ktorú Babiš založil.

Kritika plánovného rozpočtu

Babiš zmienil navrhovaný pokles únijného rozpočtu na roky 2021 až 2027 pre politiku súdržnosti a poľnohospodárstva. V tejto súvislosti poukázal na schôdzky zástupcov krajín združených v zoskupení priateľov kohézie, ktoré sa napríklad vyslovili za zachovanie financovania kohéznej politiky, ktorej cieľom je znižovanie regionálnych rozdielov v EÚ.

Babiš v súvislosti s rozpočtom poznamenal, že podľa neho je nastavený v prospech krajín, ktoré sú označované za čistých prispievateľov. "Oni sa mali prísť spýtať, aká je vaša priorita. Oni však zostavili rozpočet, ktorému nikto nerozumie," povedal Babiš. "Je tam mínus 95 miliárd eur v tých programoch, ktoré sú pre nás kľúčové," zhodnotil český premiér.

​Český premiér kritizoval, že európske inštitúcie sú drahé. "Viete, koľko má Luxemburg za to, že tam sedí parlament? Dve miliardy eur ročne. Prečo majú sedieť na troch miestach? Mali by šetriť," povedal a upozornil na obrovské sumy peňazí, ktoré sa míňajú na chod inštitúcií Európskej únie.

Babiš aj Pellegrini upozornili tiež na zľavy z príspevkov do rozpočtu Únie pre bohatšie krajiny EÚ a na dividendy, ktoré poberajú zahraniční investori z českých a slovenských firiem. 

"Majú sa čo učiť"

Český premiér obhajoval pozíciu menších štátov EÚ a povedal, že Úniu netvoria len francúzsky prezident Emmanuel Macron či nemecká kancelárka Angela Merkelová. "EÚ nie je len Macron a Merkelová. Oni sa ku nám môžu chodiť učiť," povedal český premiér

"Výber daní a samozrejme rast. My máme ten najväčší potenciál tohto regiónu v tom, že naši ľudia sú hrozne pracovití. My nie sme ako Francúzi, že keď je štvrtok sviatok, tak v piatok nechcú pracovať a stále sú tam štrajky," odpovedal Babiš na otázku moderátorky, že čo by sa Nemci a Francúzi mohli od nás učiť.

Vtipne dodal, že sa Macrona pýtal, koľko majú demonštrantov. Francúzsky premiér povedal, že milión. "No ja som mal len tristotisíc na Letnej," povedal Babiš, čo vyvolalo pobavenie v plnom publiku.

Vzťahy s Rakúskom

Babiš spolu s Pellegrinim ocenili spoločný postup svojich krajín, Maďarska a Poľska, teda takzvanej vyšehradskej skupiny, v európskych témach. Podľa Pellegriniho je V4 po Nemecku a Francúzsku tretím najväčším mocenským blokom v EÚ. "Dnes sa už vie, že je potrebné mať názor V4, v opačnom prípade je možné, že sa nejaký konsenzus na Európskej rade nedohodne," povedal slovenský premiér.

Téma padla aj na spoluprácu krajín V4 s ďalšími členmi Európskej únie, napríklad s Rakúskom. Obaja sa zhodli, že majú so Sebastianom Kurzom dobré vzťahy. "Áno, my máme dobrý vzťah, viackrát sme ho viezli, lebo oni nemajú špeciál," zavtipkoval Pellegrini. 

Premiéri však priznali, že sa so svojim rakúskym náprotivkom rozchádzajú v otázke energetickej politike. Rakúsko dlhodobo bojuje proti výstavbe atómových elektrární v blízkosti svojich hraníc. Problém má aj s dostavbou Mochoviec. 

"Ja som povedal rakúskemu premiérovi, že nech sa páči, nech proti tomu bojuje a my to zatiaľ dostaviame a spustíme," povedal Pellegrini a vtipne dodal príhodu, ako Babiš Kurzovi na každom stretnutí pripomína, koľko energie vyrobenej z jadra putuje z Česka do Rakúska. "Vy by ste si bez nej vo Viedni ani kávu neuvarili," odkázal. 

Zavedenie eura v Česku

Predseda českej vlády okrem iného povedal, že pre jeho vládu nie je témou zavedenie eura, ktoré Slovensko prijalo už v roku 2009. "Sú aj výhody, ja vidím viac nevýhod. Pre nás je dôležitá menová politika, nezávislosť Českej národnej banky," povedal.

Štátnici členských krajín EÚ budú o rozpočte na obdobie 2021-2027 hovoriť na mimoriadnom summite 20. februára. V jeho úvode bude Slovensko zastupovať Babiš; slovenských premiér dorazí neskôr, pretože sa zúčastní televíznej debaty pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 23:08