StoryEditor

Šéf Asseco prezradil najnovšie plány. Chce kupovať spoločnosti, ktoré dávajú zmysel

09.02.2020, 16:30
Naším cieľom nie je zvyšovať počet krajín kde pôsobíme, ale robiť akvizície spoločností, ktoré dávajú zmysel, hovorí Jozef Klein, predseda predstavenstva Asseco Central Europe.

Vaša spoločnosť zvažuje vstup na burzu Nasdaq. Ako to momentálne vyzerá?
Naše plány sa menia v čase. To, čo poviem dnes, sa môže v nasledujúcich dňoch meniť. Nie zásadne, no korekcie môžu nastať. Zmeny pochopiteľne nie sú závislé len od nás a od internej diskusie vo firme, ale aj od podmienok na trhu. Ako trh vníma Asseco, ako trh vníma IT, ako vníma perspektívu robenia biznisu a nakoniec návratnosť investičných krokov investorov.

Asseco je však kótované už na troch burzách.
Jedna je varšavská prostredníctvom centrály v Poľsku a prostredníctvom dvoch satelitov Asseco Biznis Solutions a Asseco South Eastern Europe. Ďalej sme kótovaní na Tel Aviv Stock Exchange prostredníctvom svojej dominantnej entity, ktorá sa volá Formula Systems, a v rámci dualistingu bola Formula kótovaná na Nasdaq. Toto je aktuálny stav.

Práve pre plánovaný vstup na Nasdaq ste sa rozhodli sprehľadniť svoju štruktúru. Ako bude proces vyzerať?
Naša skupina vznikala rôznymi akvizíciami v rôznych krajinách a niekedy sa mohlo vytvoriť zdanie, že firemná štruktúra je komplikovaná. Vždy však išlo o cenu verzus výkon, pridanú hodnotu, to, čo poskytuje trh, a tak ďalej. V istej chvíli sme sa rozhodli, že celú skupinu skonsolidujeme a rozdelíme ju na tri piliere. Pilier Poľsko, lebo samotné Poľsko je dostatočne veľké. Potom entita v Izraeli, ktorá pôsobí primárne v Amerike, Kanade, Japonsku, Indii a v štátoch, ktoré sú viac blízke Izraelu a viac vzdialené nám. A potom zvyšok sveta, ktorý sme nazvali Asseco International. Rozhodli sme sa, že centrálu Asseco International urobíme tu v Bratislave. Z rôznych dôvodov, ktoré sú tak politické, ako aj ekonomické. Dôvodom je aj fakt, že celú skupinu založili Slováci v spolupráci s Poliakmi.

Bol Nasdaq voľbou číslo jeden?
Povedali sme si, že naším cieľom je ísť na Nasdaq. Najskôr sme hovorili o frankfurtskej burze, londýnskej, francúzskej, švédskej, nórskej dokonca aj izraels...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:44