Reuters
StoryEditor

V súboji gigantov vyhráva Bezos. Súd pozastavil obriu armádnu zákazku pridelenú Microsoftu

13.02.2020, 21:14
Autor:
ČTKČTK
Sudkyňa vyhovela žalobe spoločnosti Amazon vedenej Jeffom Bezosom.

Americký súd dnes dočasne pozastavil spoluprácu Pentagonu a technologickej spoločnosti Microsoft pri obrej armádnej informačnej zákazke v hodnote desiatich miliárd dolárov. Informáciu priniesla agentúra AP.

Sudkyňa tak vyhovela žalobe spoločnosti Amazon vedenej Jeffom Bezosom. Tá tvrdí, že neuspela vo výberovom konaní kvôli politickému zasahovaniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Bezos a jeho firmu v minulosti opakovane kritizoval.

Predmetom zákazky známej pod skratkou JEDI je modernizácia zastaraných dátových a komunikačných systémov americkej armády.

Amazon bol kvôli svojim skúsenostiam v oblasti cloudových služieb považovaný za favorita výberového konania. V októbri však Pentagon prekvapivo oznámil, že kontrakt získal Microsoft. Práce na projekte mali podľa ministerstva obrany začať v piatok.

Sudkyňa nezverejnila k svojmu rozhodnutiu odôvodnenie, však prikázala Amazonu, aby zaplatil 42 miliónov dolárov do novo zriadeného bezpečnostného fondu. Z neho by mali byť hradené straty v prípade, že by sa ukázalo, že bola zákazka pozastavená neprávom. Ku koncu februára má súd rozhodnúť, aké časti zdôvodnenia rozsudku zverejní.

Minister obrany Mark Esper dnes poprel, že by výberové konanie bolo zaujaté, a vyhlásil, že Pentagon svoje rozhodnutie urobil spravodlivo a slobodne bez vonkajšieho ovplyvňovania.

Spoločnosť Microsoft uviedla, že ju zdržanie sklamalo. "Veríme, že fakty ukážu, že (Pentagon) usporiadal detailné, dôkladné a spravodlivé riadenie," dodala firma. Amazon zatiaľ rozhodnutie súdu nekomentoval.

Bezos je vlastníkom denníku The Washington Post, ktorý sa často k Trumpovi vyjadruje kriticky. Prezident sa zase na denník a jeho majiteľa často zameriava vo svojich útokoch na niektoré americké médiá.

Amazon usiluje v rámci žaloby o predvolanie Trumpa a Espera pred súd. Chce tiež počuť výpovede ďalších činiteľov z Trumpovej administratívy a tvrdí, že prezident už v minulosti nepatrične zasahoval do vládnych rozhodnutí. Túto časť procesu však zdržujú právne sťažnosti a obvinenia z konfliktu záujmov.

01 - Modified: 2024-04-05 05:30:00 - Feat.: - Title: Microsoft neplánuje poľaviť na poli umelej inteligencie. Chce s AI pomôcť firmám, ale aj bežným ľuďom 02 - Modified: 2024-03-30 08:51:08 - Feat.: - Title: Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-13 15:05:43 - Feat.: - Title: Firmy vyplatili vlani na dividendách vyše 1,6 bilióna dolárov. Rekordné čiastky zaznamenali aj banky 05 - Modified: 2024-03-13 11:24:08 - Feat.: - Title: Firmy vlani vyplatili akcionárom rekordné zisky, kraľujú Microsoft a Apple. Tento rok má byť ešte úspešnejší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:50