Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
21.02.2020, 00:00

Analýza: bravčovina láme burzové rekordy

Vlani ceny mäsa neprestajne rástli a trend sa drží aj v januári. Čínski analytici však predpovedajú návrat globálneho trhu do normálu v závere tohto roka.

Analýza: bravčovina láme burzové rekordy
Zdroj: TASR/AP

Sú to takmer dve desaťročia, čo sme mali taký drahý bravčový bôčik, karé alebo krkovičku. Jeden kilogram karé v januári vyšiel v priemere na 5,73 eura. V úvode tohto roka sú ceny bravčoviny na našich pultoch o tretinu vyššie ako pred rokom a kontinuálne rastú. Od prvého kvartálu vlaňajška spotrebiteľské ceny bravčového mäsa ani raz nepoklesli.


Kritický stav na globálnom trhu ošípaných – a hlavne v Číne po veľkej kríze s africkým morom – ešte stále značne vplýva aj na situáciu v tuzemsku. Od rekordných hodnôt z decembra poklesli veľkoobchodné ceny jatočných polovíc na nemeckých burzách iba o 6 percent na 191 eur za 100 kilogramov. Nemecko je tretí najväčší producent bravčového mäsa na svete a dianie na jeho trhu dopadá na celý náš kontinent.

„Krátkodobé zníženie cien bolo navyše len ‚kozmetické‘ a spôsobil ho pokles dopytu tesne po Novom roku,“ vysvetľuje Peter Lančarič, konateľ mäsokombinátu Laprema. Veľkoobchodné ceny sa

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.