Reuters
StoryEditor

Začiatok rozpočtového summitu EÚ sa odkladá. Predseda Rady rokuje s lídrami oddelene

21.02.2020, 14:39
Autor:
ČTKČTK
Štyri krajiny navrhujú znížiť rozpočet Európskej únie, zhodu sa nedarí nájsť.

Predseda Európskej rady Charles Michel dnes po dlhých nočných rokovaniach o sedemročnom rozpočte Európskej únie pokračuje v bilaterálnych rozhovoroch s lídrami členských krajín. Zásadný prielom kvôli trvajúcim sporom okolo jeho celkovej výšky zatiaľ neprišiel, podľa diplomatov však Michel predložil ponuku kompromisného variantu, pre ktorý hľadá podporu u jednotlivých krajín.

Michel viedol so zástupcami členských krajín cez noc separátne rozhovory, ktoré skončili až po šiestej hodine ráno. Začiatok spoločného rokovania summitu zatiaľ odložil na 16:00 SEČ, aby mohol vo schôdzkach pokračovať. Podľa niekoľkých diplomatov sa pokúsil presvedčiť štyri krajiny usilujúce o zníženie celkového objemu rozpočtu, aby kývli na kompromisné variantu.

Michel sa s lídrami Holandska, Rakúska, Dánska a Švédska zišiel dokopy s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Štvorica spomínaných štátov zatiaľ trvala na svojej požiadavke znížiť rozpočet na jedno percento hrubého národného dôchodku (HND) Európskej únie. Michelov návrh, ktorý v tomto smere podporuje veľká časť ostatných krajín, počíta s výškou 1,074 percenta, čo je približne o 75 miliárd eur viac.

Podľa diplomatov chcel Michel spolu s vodcami dvoch najsilnejších unijných ekonomík získať spomínanú štvorku pre návrh počítajúci so zhruba dvadsať miliardovou úsporou v celkovej výške rozpočtu. Škrty by sa zrejme nemali týkať kohéznej politiky, nie je však zatiaľ jasné, kde chce Michel peniaze ubrať.

Šéf Európskej rady sa potom postupne stretol s reprezentantmi ďalších krajín vrátane vyšehradskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko), s ktorými sa bavil o možnom kompromisnom návrhu. Niektoré zdroje blízke rokovaniam hovoria o tom, že nádej na dohodnutie aspoň čiastkovej dohody sa vďaka návrhu zvýšila, vzhľadom k potrebnej jednomyseľnosti však stále nie je úspech istý.

Spoločné pozície ladila aj skupina označovaná ako priatelia kohézie, do ktorej patria aj vyšehradské krajiny. Tie pre zmenu chcú zvýšiť sumu, ktorá je určená na fondy pre menej rozvinuté regióny.

Český  premiér Andrej Babiš dnes navyše vyhlásil, že Česko požaduje aj väčšiu pružnosť v prevádzanie peňazí medzi jednotlivými fondmi. Kým Michelov návrh ju zvyšuje z doterajších piatich percent na desať, Praha by podľa Babiša chcela až 25 percent.

01 - Modified: 2024-03-22 14:43:17 - Feat.: - Title: Únia sa Ruskom nenechá zastrašiť, vyhlásil šéf Európskej rady Michel. Moskva avizuje reakciu na sankcie 02 - Modified: 2024-03-18 22:46:42 - Feat.: - Title: Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, vyhlásil šéf Európskej rady 03 - Modified: 2024-03-15 10:20:41 - Feat.: - Title: Rusi volia prezidenta. Šéf Európskej rady ironicky zablahoželal Putinovi k drvivému víťazstvu 04 - Modified: 2024-01-08 14:24:37 - Feat.: - Title: Panika v Bruseli. Šéf Európskej rady by mohol skončiť, k moci sa derie Orbán 05 - Modified: 2024-01-06 23:12:56 - Feat.: - Title: Michel bude kandidovať vo voľbách do europarlamentu. Ak uspeje, rezignuje na post šéfa Európskej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:13