Reuters
StoryEditor

Rusko pravdepodobne 'vykoľají' dohodu OPEC o ďalšom znížení ťažby

06.03.2020, 16:01
Autor:
TASRTASR
Moskva tvrdí, že je príliš skoro na to, aby bolo možné predpovedať vplyv nového koronavírusu na globálny dopyt po energiách.

Plány Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na ďalšie a dlhotrvajúce zníženie produkcie s veľkou pravdepodobnosťou čaká v piatok neúspech. Rusko, ktoré nie je v OPEC, ale spolu s ďalšími veľkými producentmi vytvorilo s ropným kartelom alianciu OPEC+, totiž odmietlo podporiť tento krok.

Moskva tvrdí, že je príliš skoro na to, aby bolo možné predpovedať vplyv nového koronavírusu na globálny dopyt po energiách.

Ak sa nepodarí dosiahnuť dohodu v rámci celej aliancie OPEC+, ktorá práve vďaka spoločnému postupu dokázala od roku 2016 naštartovať rast cien ropy, mohlo by to viesť k špirálovému poklesu cien komodity.

Severomorská ropná zmes Brent tento rok stratila štvrtinu svojej hodnoty a prepadla sa pod hranicu 50 dolárov (44,69 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), čo je úroveň, ktorá vystavuje rozpočty členov OPEC silnému tlaku.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného zdroja z Ruska a dvoch zdrojov z OPEC, ruský minister energetiky Alexander Novak ropnému kartelu povedal, že Moskva je pripravená diskutovať iba o predĺžení súčasných limitov na ťažbu vo výške 2,1 milióna barelov denne, ktoré majú vypršať na konci marca.

"Tento postoj sa nezmení," uviedol ruský zdroj pred formálnymi rokovaniami ministrov energetiky z aliancie OPEC+ vo viedenskom sídle kartelu, ktoré bolo odložené o niekoľko hodín, pretože ministri viedli bilaterálne rozhovory.

Dva zdroje OPEC povedali, že sa v rámci aliancie OPEC+ nepodarilo dosiahnuť dohodu po piatich hodinách neformálnych konzultácií.

Nepomohli ani argumenty ministrov z OPEC, že vypuknutie epidémie koronavírusu spôsobilo „bezprecedentnú situáciu“, ktorá si vyžaduje akciu, keďže opatrenia na zastavenie šírenia vírusu tlmia globálnu ekonomickú aktivitu a dopyt po rope.

Aj prognózy rastu dopytu po rope v roku 2020 už boli znížené, ale Moskva vytrvalo argumentuje, že je príliš skoro na vyhodnotenie vplyvu vírusu. A podľa zdrojov tento argument Novak predložil spojencom z aliancie aj v piatok.

Členovia OPEC sa pritom vo štvrtok (5. 3.) dohodli na znížení ťažby o ďalších 1,5 milióna barelov ropy denne do konca roku 2020, ale pod podmienkou, že sa k nim pridajú aj ostatní producenti. Celkovo by tieto škrty (spolu s predchádzajúcim znížením produkcie o 2,1 milióna barelov/deň) predstavovali približne 1,5 percenta globálneho dopytu.

Novak, ktorý tento týždeň viackrát meral cestu z Moskvy do Viedne a späť, sa k informácii o odmietavom postoji Ruska verejne nevyjadril.
"Je to problém. OPEC nemá v úmysle znížiť ťažbu bez Ruska. Musíme ale niečo urobiť, lebo dôsledky budú pre každého drastické,“ uviedol zdroj z Perzského zálivu.

Kremeľ v piatok informoval, že prezident Vladimir Putin nemá v pláne hovoriť s predstaviteľmi Saudskej Arábie, čím zmaril nádeje na dohodu na najvyššej úrovni.

Vo viedenskom sídle OPEC prebiehali v piatok viac ako päť hodín neformálne konzultácie. Oficiálne stretnutie ministrov aliancie OPEC+, ktoré sa malo začať o 10 h SEČ, bolo preto odložené až na popoludnie.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:34