Avokádo je známe svojím vysokým obsahom tuku, menej známe je však tým, že pomáha aj pri jeho spaľovaní. Vysoké množstvo omega 9 mastných kyselín, ktoré sú zaradené do kategórie mono-nasýtených tukov, napomáha metabolickým procesom premeniť tuk na energiu.Pixabay
StoryEditor

V Mexiku zúri vojna o avokáda. Biznis s ovocím ovládli drogové kartely

08.03.2020, 10:27
Autor:
mtmmtm
Popularita avokád rastie, čo sa za poslednú dekádu podpisuje aj na ich cene.

Prezývka mexického Uruapanu, ležiaceho zhruba 300 kilometrov západne od Mexico City, znie "hlavné mesto avokáda". Nachádza sa totiž uprostred regiónu, ktorý v celosvetovom porovnaní vyprodukuje tohto zeleného ovocia úplne najviac.

V posledných rokoch je však Uruapan tiež jedným z najnebezpečnejších miest v krajine. Len v roku 2018 tu bolo podľa mexických úradov zabitých 297 ľudí. To je podľa Deutsche Welle číslo zodpovedajúce oblastiam, v ktorých zúri vojna. Vlna násilia je dôsledkom záujmu, ktorý o lukratívny avokádový biznis v posledných rokoch prejavujú mexické drogové gangy.

Podľa zástupkyne jedného z najväčších mexických exportérov býval Uruapan pokojným miestom k životu. "Teraz však Narcos (priekupníci s drogami, pozn. red.) kompletne ovládli celú oblasť a ktokoľvek sa im vzoprie, tak je odstránený," citoval jej anonymné vyjadrenie nemecký web.

K poslednej hromadnej streľbe došlo v meste minulý mesiac. Začiatkom februára tu pri útoku skupiny ozbrojencov zahynulo deväť ľudí vrátane 12-ročného chlapca a štyroch teenagerov. Motív útočníkov úrady verejnosti neoznámili, mexické médiá tragédiu však spojili so sporom súperiacich drogových kartelov, uviedla agentúra Reuters.

Zelené zlato

Konkurencia medzi mexickými gangmi v posledných rokoch narastá. "Počet kartelov stúpol zo štyroch veľkých na terajších 250 zločineckých jednotiek v Mexiku," uvádza Javier Oliva z mexickej univerzity UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México). Ich primárnym biznisom sú podľa neho stále drogy ako kokaín alebo marihuana, teraz však do svojho portfólia zaraďujú aj avokádo.

Pestovanie "zeleného zlata", ako ovocie prezývajú miestni obyvatelia, vynáša miliardy. V roku 2018 sa z oblasti Michoacán, ktorej centrom je spomínaný Uruapan, vyviezli avokáda za 2,4 miliardy dolárov. Jedným z hlavných exportných trhov sú Spojené štáty, kde sa v obchodoch jedno avokádo predáva za zhruba päťnásobok mexickej ceny.

Do obchodovania s plodinou sa preto vrhli mexické kartely, ktoré zhabú existujúce farmy a rúbaním chránených lesov robia miesto pre nové, napísal denník Los Angeles Times. Len v Uruapane takto súperí o kontrolu poľnohospodárskej produkcie viac ako desiatka rôznych zločineckých skupín.

Nové krvavé diamanty?

Vojna gangov má krvavé následky, ako napríklad 19 zmrzačených tiel, ktoré vlani v auguste niekto zavesil na jeden z mostov v meste. V udalosti, ktorá na prvý pohľad vyzerala ako výsledok stretu medzi priekupníkmi s drogami, išlo podľa britského denníka The Guardian práve o avokádo.

Decembrová analýza britskej spoločnosti Verisk Maplecroft, ktorá sa zaoberá vyhodnocovaním rizík, varuje, že z mexických avokád by sa mohla stať rovnako "konfliktná komodita", ako sú napríklad krvavé africké diamanty.

"Mexická vláda bojuje s drogami už 13 rokov a veľa gangov sa medzitým začalo venovať iným aktivitám. V roku 2019 sa objavili zločinecké organizácie, ktoré sa vo všetkých smeroch správajú ako drogové kartely, ale nie sú zapojené do obchodovania s drogami," uvádza štúdia.

Dlhoročné úsilie mexickej polície o potlačenie násilia v krajine zatiaľ neprináša výsledky. Len za minulý rok Mexiko eviduje rekordných viac ako 34 600 obetí násilných trestných činov.

01 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 04 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 05 - Modified: 2024-04-02 08:31:34 - Feat.: - Title: V Mexiku zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:55