TASR/Richard Drew
StoryEditor

Desivé ticho a panika investorov. Aj takto dnes vyzerala situácia na burzách

09.03.2020, 16:26
Autor:
ČTKČTK
Trhy dnes zažili najväčší kolaps cien ropy od roku 1991.

Najväčší kolaps cien ropy od roku 1991 začal jeden z najdivokejších dní na globálnych trhoch. Panický výpredaj, telefonáty s výzvou na dodanie peňazí, keď človek obchoduje na úver, miznúca likvidita a práce z domu kvôli koronavírusu boli len niektoré problémy, s ktorými sa obchodníci s cennými papiermi dnes zápasili.

K tomu prepad rizikových aktív, prudký nárast indexu nestálosti trhov a masívne presuny peňazí do štátnych dlhopisov. Museli tiež premýšľať, ako vojna okolo cien ropy a rýchlo sa šíriaca nákaza ovplyvní globálnu ekonomiku, firmy a geopolitiku, píše agentúra Bloomberg.

Analytik trhu s ropou Čang Čchen-feng z čínskeho hedgeového fondu Shanghai Youlin Investment Management minulú noc sotva spal. Vedel síce, že rozhodnutie Saudskej Arábie začať cenovú vojnu s Ruskom dá ropnému trhu ranu, ale dnešný pokles o 30 percent prišiel ako tvrdý úder. "Bolo to šokujúce," hovorí Čang. "Bolo to historické," dodal.

"Zostup nedokáže nikto zastaviť"

Šok sa rýchlo prelial aj na ostatné trhy. Výnos desaťročných dlhopisov americkej vlády prvýkrát klesol pod 0,5 percenta. Meny citlivé na ropu sa prepadli a mexické peso oslabilo skoro o šesť percent.

Akcie v USA hneď v úvode odpísali sedem percent, takže burzy prerušili obchodovanie. Európske akcie boli za japonskými na ceste k medvediemu trhu, ako sa hovorí situácii, keď index zostúpi z maxima aspoň o 20 percent.

V niektorých miestnostiach, kde pracujú obchodníci, v Tokiu panovalo desivé ticho. "Je to skoro ako keby všetci boli spoločne hypnotizovaní, ceny idú dole a zostup nedokáže nikto zastaviť," hovorí obchodník s dlhopismi v spoločnosti Monex customom Soma.

Na trhu sa pohybuje dosť dlho na to, aby zažil takzvaný čierny pondelok v roku 1987. "Je to už dávno, čo som videl taký výpredaj," hovorí. "Ale nekričí sa tu cez celú miestnosť, ani sa tu nehádžu uteráky do ringu ako za starých čias. Možno je to aj tým, že som obklopený inou generáciou," dodáva.

"Je ťažké povedať, čo bude ďalej"

Prudké turbulencie sa vzápätí rozšírili na menové trhy. Austrálsky a novozélandský dolár zamierili prudko dole, aj keď potom straty čiastočne zmazali. Japonský jen výrazne spevnil, avšak nórska koruna zamierila opačne a výrazne oslabila.

V Tchaj-peji, kde inak pomerne pokojný index klesol o viac ako tri percentá, zvolili dvaja manažéri fondov úplne odlišný prístup. Sean Lee zo spoločnosti Shin Kong Investment Trust rýchlo preskupil zloženie podnikov vo svojom portfóliu. Povedal, že musí konať rýchlo, pretože "je ťažké povedať, čo bude ďalej".

To Hiroki Lu zo spoločnosti SinoPac Securities Investment Trust naopak plánuje, že ako vykoná väčšie presuny, tak počká. "V takejto situácii nemá zmysel monitorovať trhy. Sú príliš nestabilné a investori príliš panikária," vysvetlil.

Problémom je aj koronavírus 

Ďalšiu neistotu vniesla do situácie kvôli koronavírusu povinne nariadená práca z domu, ku ktorej pristúpili finančné spoločnosti. "Keď pracujete doma bez kolegov, ste viac nervózny, pretože ste sami," hovorí vedúci investičnej stratégie a hlavný ekonóm spoločnosti AMP Capital Investors Shane Oliver.

Niektorí investori ale návrat volatility vítajú. Chris McGuire z fondu Phalanx Japan AustralAsiaMulti-strategy Fund so sídlom v Chicagu povedal, že jeho stávky na japonské konvertibilné dlhopisy sa konečne začali znova vyplácať.

"Covid-19, aspoň zatiaľ, predstavuje udalosť typu čierne labute, o ktorej si trhy nikdy nemysleli, že by mohla nastať," poznamenal. Ako čierna labuť sa vo finančnom svete označuje veľmi vzácna udalosť, ktorú spravidla nemožno predvídať a ktorá máva katastrofálne dopady na ekonomiku.

Podobne to vidí aj vedúci správy aktív z dubajského fondu Daman Investments Ali Adu. Do kancelárie dnes prišiel skôr ako zvyčajne, aby mohol v prípade potreby rýchlo investovať. "Hoci trhy padajú a volatilita prudko stúpa, pozorne sledujeme možné investičné príležitosti," povedal.

01 - Modified: 2020-03-09 13:23:13 - Feat.: 0 - Title: Na Wall Street sa dnes dočasne zastavilo obchodovanie. Dôvodom bol prudký prepad po otvorení burzy 02 - Modified: 2020-03-09 13:52:55 - Feat.: 0 - Title: Fed sa snaží znížiť tlak na banky. Zvýšil ich hotovostné injekcie 03 - Modified: 2020-03-10 08:29:09 - Feat.: 0 - Title: Dajte ľuďom viac hotovosti. MMF radí štátom, ako znížiť dopady koronavírusu
01 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:04