Reuters
StoryEditor

Eurokomisári chcú záchranný koronavírusový fond pre celú Úniu

06.04.2020, 08:18
Autor:
ČTKČTK
Nástroje na zmiernenie očakávanej recesie budú v utorok hľadať počas videokonferencie ministri financií EÚ.

Krajiny Európskej únie by mali vytvoriť nový spoločný fond, ktorý by pomohol ekonomikám zotaviť sa z následkov koronavírusovej krízy.

Štáty by do neho mohli dávať peniaze napríklad vydávaním spoločných dlhodobých dlhopisov alebo do neho nasmerovať časť svojich daňových príjmov.

V spoločnom vyhlásení to dnes uviedli eurokomisári pre vnútorný trh a ekonomiku Thierry Breton a Paolo Gentiloni.

Nástroje na zmiernenie očakávanej recesie budú v utorok hľadať počas videokonferencie ministri financií a takzvané koronové dlhopisy budú jedným z diskutovaných tém.

"Okolnosti volajú po kreativite"

Eurokomisári v texte zaslanom európskym médiám píšu, že doteraz prisľúbené ekonomické stimuly nebudú na prekonanie krízy stačiť.

Okrem masívneho nákupu finančných aktív zo strany Európskej centrálnej banky, uvoľneniu fiškálnych pravidiel a podpory krátkodobého zamestnávania od Európskej komisie či angažmán Európskej investičnej banky sa musí podľa komisárov ekonomiky oprieť o ďalší pilier.

"Vzhľadom na naliehavosť a rozsah toho, čo je potrebné, by táto idea umožnila vopred pripraviť a potom doplniť nárast rozpočtu EÚ, po ktorom volala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Čas sa kráti. Okolnosti volajú po kreativite," uviedli k vytvoreniu fondu francúzsky a taliansky eurokomisár.

Nemci a Holanďania nechcú na dlhopisy kývnuť

Taliansko patrí popri takmer rovnako zasiahnutom Španielsku ku zhruba desiatke krajín z južnej a západnej Európy, ktoré chcú presvedčiť zvyšok eurozóny pre myšlienku spoločných koronových dlhopisov.

Zvlášť Nemecko a Holandsko a ďalšie krajiny tradične vyznávajúce šetrnú fiškálnu politiku však nechcú na dlhopisy kývnuť a namiesto toho navrhujú využitie úverov prostredníctvom záchranného fondu ESM.

Breton a Gentiloni však súdia, že pôžičky limitované podľa šéfa ESM Klausa Reglinga dvoma percentami hrubého domáceho produktu jednotlivých krajín by neboli zďaleka dostačujúce.

Eurokomisári na základe krokov doteraz oznámených nemeckou vládou odhadli, že ak by všetky krajiny postupovali rovnako, budú potrebovať pomoc vo výške desiatich percent HDP, čo bude celkom až 1,6 bilióna eur.

K tomu by ESM ani žiadny ďalší doteraz spomínaný nástroj nestačil, a preto je podľa eurokomisárov na mieste vytvoriť spomínaný fond. "K peniazom potrebným na financovanie svojich plánov musia mať spravodlivý prístup za porovnateľných podmienok všetky krajiny EÚ," uviedli jednu z podmienok fondu komisári.

01 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 02 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 03 - Modified: 2024-03-21 22:12:48 - Feat.: - Title: Eurokomisia pripravila návrh na zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilniny 04 - Modified: 2024-03-15 21:14:48 - Feat.: - Title: Rozhorčení potravinári kritizujú nedostatok pomoci. Rezort podporí len účasť na výstavách 05 - Modified: 2024-03-15 18:18:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia vyhovela farmárom, nebudú musieť plniť niektoré ekologické požiadavky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:06