Reuters
StoryEditor

Brusel chce zachrániť ekonomiku. Von der Leyenová volá po novom Marshallovom pláne

06.04.2020, 18:19
Autor:
ČTKČTK
Španielsky premiér Pedro Sánchez varoval, že ak EÚ nepríde s ďaleko výraznejším hospodárskym stimulom ako doteraz, je v stávke jej budúcnosť.

Európska únia potrebuje masívny záchranný plán pre dobu, keď odznie pandémia Covid-19 ťažko zasahujúca ekonomiky únijných krajín.

Jeho hlavnou súčasťou bude budúci sedemročný rozpočet EÚ, ktorého podoba sa musí proti nedávnym návrhom zmeniť.

Ťažká budúcnosť

Napísala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen v texte vytlačenom niekoľkých európskymi médiami.

Španielsky premiér Pedro Sánchez varoval, že ak EÚ nepríde s ďaleko výraznejším hospodárskym stimulom ako doteraz, je v stávke jej budúcnosť.

Krajiny EÚ sa zhodujú na tom, že ich ekonomiky budú kvôli očakávanej recesii spôsobenej koronavírusovými výpadkami potrebovať dlhodobú pomoc zo spoločných prostriedkov.

Nový Marshallov plán

Von der Leyenová rovnako ako predseda Európskej rady Charles Michel v posledných dňoch začali hovoriť o novom Marshallovom pláne, lebo resuscitácia európskeho hospodárstva po koronavíruse podľa nich znesie porovnanie s americkým plánom na obnovu Európy po druhej svetovej vojne.

"A v jeho srdci musí byť nový, silný rozpočet EÚ ... Musí byť pripravený pre dobu, kedy ekonomiky oslabené súčasnou krízou budú potrebovať nahodiť motory a znovu uviesť do chodu náš jedinečný jednotný trh," uviedla nemecká politička stojaca v čele únijnej exekutívy.

Rozpočet sa úplne zmení

Lídri členských krajín sa na februárovom summite predchádzajúcom nástupu krízy nedokázali zhodnúť na výške ani rozčlenení peňazí v rozpočte na obdobie rokov 2021 až 2027.

Von der Leyenová pred týždňom vyhlásila, že vzhľadom na zásadný vplyv pandémie na hospodárstvo Európy prichystá Brusel úplne nový návrh.

Dnes šéfka EK zdôraznila, že "peniaze v našom budúcom rozpočte sa musia investovať šikovným a udržateľným spôsobom".

Nepriamo tým potvrdila, že komisia nemieni oslabiť dôraz kladený na svoje priority, medzi ktorými sú prechod na klimaticky zodpovedné a digitálne hospodárstvo.

Zhoda sa bude hľadať ťažko

Niektoré zvlášť postkomunistické krajiny pritom už dali najavo, že by s ohľadom na dopad krízy chceli napĺňanie ekologického plánu Bruselu oddialiť, čo sa však nepáči štátom zo západného a severného krídla EÚ.

Členské krajiny sú rozdelené aj v pohľade na objem a charakter pomoci, ktorú budú ekonomiky potrebovať v najbližšej dobe. Sánchez napísal, že doteraz prisľúbená podpora vrátane využitia pôžičiek zo záchranného fondu eurozóny ESM nestačí.

"Je čas zareagovať solidárne a vytvoriť nový nástroj spoločného zdieľania dlhu," napísal Sánchez v denníku The Guardian.

Pomôžu dlhopisy?

Španielsko rovnako ako Taliansko, teda dve chorobou Covid-19 nejzasiahnutejšie krajiny, chcú spolu so skupinou ďalších väčšinou juhoeurópskych krajín presvedčiť eurozónu, aby spoločne vydala takzvané koronové dlhopisy, ktorých prostredníctvom by vlády mohli obnovu ekonomiky financovať.

Nemecko či Holandsko, ktoré sú voči opatreniam hroziacim rastom verejných dlhov tradične rezervované, však odmietajú na myšlienku spoločných dlhopisov pristúpiť. Európski lídri očakávajú nový návrh od utorkovej videokonferencie ministrov financií.

"Musíme konať teraz alebo nikdy, pretože práve v tejto chvíli je v stávke osud Európy," vyzval Sánchez svojich partnerov z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:29