TASR/AP
StoryEditor

Brusel pripraví plán na ukončenie obmedzení a návrat do normálu. Prvé kroky predstaví v stredu

07.04.2020, 17:15
Autor:
TASRTASR
Exekutíva Únie sa rozhodla predstaviť svoje odporúčania za situácie, keď už najmenej dva členské štáty - Dánsko a Rakúsko - predložili svoje vlastné plány na postupné zrušenie prijatých karanténnych opatrení.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstaví v stredu usmernenia exekutívy EÚ s cieľom zabezpečiť členským krajinám návrat do normálneho života a koordinované ukončenie obdobia izolácie, ktoré tieto štáty zaviedli v snahe obmedziť šírenie nového typu koronavírusu. Uviedol v utorok hovorca EK Eric Mamer.

​Exekutíva Únie sa rozhodla predstaviť svoje odporúčania za situácie, keď už najmenej dva členské štáty - Dánsko a Rakúsko - predložili svoje vlastné plány na postupné zrušenie prijatých karanténnych opatrení.

"Sme presvedčení, že je dôležité predložiť tieto návrhy teraz, pretože niektoré členské štáty už ohlásili prvé kroky pre nadchádzajúce týždne a považujeme za veľmi dôležité, aby sa to dialo koordinovaným spôsobom," vysvetlil Mamer.

Hovorca pripomenul, že Viedeň a Kodaň už predtým informovali eurokomisiu a ostatné členské štáty EÚ o svojich stratégiách postupného uvoľňovania krízových opatrení.

"Chápeme, že tieto stratégie sa budú zavádzať postupne, krok za krokom, čo je dôležitý prvok, ktorý objasníme v stredu," dodal Mamer.

Rakúsko v pondelok zverejnilo harmonogram, podľa ktorého chce svoj plán zavádzať do praxe po Veľkej noci (12. apríla), pričom začne s opätovným otvorením malých podnikov a reštaurácií.

Rovnako aj dánska premiérka Mette Frederiksenová oznámila postupné rušenie obmedzení, čo od 15. apríla okrem iného znamená aj opätovné otvorenie jaslí, materských a základných škôl.

Uvoľnenie niektorých opatrení a otváranie viacerých prevádzky avizovala v pondelok aj česká vláda. Od utorka sú v Česku napríklad otvorené zberne a výkupy surovín či kompostárne, ale aj vonkajšie športoviská.

Od štvrtka sa tam otvoria aj iné predajne, pričom plán na postupné otváranie ďalších chce vláda predložiť po Veľkej noci.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:18