StoryEditor

Koronakríza zasiahla aj drogový biznis. Kartelom chýbajú suroviny, dvíhajú ceny

11.04.2020, 00:00
Autor:
ahaaha
Pandémia koronavírusu nasypala piesok do súkolia globalizácie a doplácajú na to aj mexické narkokartely.

V polovici marca dostali díleri kartelu Sinaloa cez aplikáciu WhatsApp prekvapivý rozkaz.

Ich šéf Ismael "El Mayo" Zambada im odkázal, že veľkoobchodná cena metamfetamínu sa s okamžitou platnosťou zvyšuje z 2 500 pesos za libru (asi pol kila) na 15-tisíc pesos, teda v prepočte asi päťsto eur.

"Kto neposlúchne, musí počítať s následkami," cituje spravodajský portál Vice zo správy.

Dôvodom šesťnásobného zdraženia syntetickej drogy známej v USA pod názvom crystal meth je narušenie dodávateľských reťazcov.

Suroviny pre jej výrobu sa do Mexika dovážali z Číny, prevažne z provincie Chu-pej. Keď tam na začiatku roka prepukla epidémia koronavírusu a čínske úrady vyhlásili karanténu, prísun chemikálií vyschol.

Ich ceny teraz na mexickom trhu raketovo rastú. "Kvôli koronavírusu sa scvrkol import a distribúcie z Číny. Zohnať chemikálie, šťavu, je ťažké. Možno ich zoženiete, ale vyššiu cenu teraz musia platiť všetci," zveril sa americkému portálu jeden z varičov kartelu Sinaloa menom Enrique.

Komplikovanie prevozu drog

Zložitejšie je aj pašovanie narkotík do Spojených štátov, ktoré pre mexickú mafiu predstavujú najväčšie odbytisko.

"Naposledy sa nám cez hranicu podarilo dostať zásielku pred piatimi dňami. Ale len tri kilá," povzdychol si pre odborný portál blogdelnarco.com nemenovaný pašerák.

"Máme dohodu s pohraničníkmi, takže naši pašeráci vedia, cez ktoré stanovište môžu prejsť. Ale teraz je veľa priechodov zatvorených. Náš biznis je tak ďaleko rizikovejší," dodal mafián zo severného štátu Baja California.

Kartely majú ešte jeden problém. Pandémia uzemnila takmer všetku leteckú dopravu a pre úrady je teraz ďaleko ľahšie identifikovať lietadlá naložené drogami.

Podľa portálu Deutsche Welle na to pred pár dňami doplatila posádka malého stroja, ktorý na ceste z Kolumbie musel pristáť v Hondurase.

Krvavý marec

Kým koronavírus kazí kartelom biznis, rozhodne neobmedzil krviprelievanie sprevádzajúce ich vzájomné súperenie. Mexická polícia v marci zaznamenala rekordných 2 585 vrážd.

To je najviac od roku 1997, od kedy sa vedú záznamy. Naposledy v nedeľu sa do seba v meste Madera pustili kartely Sinaloa a Juarez bojujúce o pašerácke trasy do USA. Výsledok: devätnásť mŕtvych.

Panujú obavy, že vláda bude musieť časť bezpečnostných zložiek vyčleniť na pomoc v boji s koronavírusom a násilie tak bude ďalej eskalovať.

"Na konci marca, keď sa koronavírus začal šíriť, sa zdalo, že budeme svedkami znateľnej redukcie násilných incidentov. Bohužiaľ, nestalo sa tak," komentoval neradostný trend prezident Andrés Manuel López Obrador.

Experti sa zatiaľ nezhodnú, či sa koronavírusová kríza nejako prejaví na spotrebe narkotík v USA. Je však veľmi pravdepodobné, že narkomani si budú musieť priplatiť.

"Moji odberatelia budú musieť zdvihnúť cenu za gram predaný na ulici. Niektorým ľuďom sa to asi nebude páčiť a budú sa sťažovať. Ale pretože sú závislí na crystale, tak nakoniec zaplatia čokoľvek," uviedol pre Vice jeden z pašerákov kartelu Sinaloa.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná 03 - Modified: 2024-04-06 09:22:42 - Feat.: - Title: Briti zhabali v Karibiku drogy za takmer 20 miliónov eur 04 - Modified: 2024-03-28 23:05:38 - Feat.: - Title: Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog. K zodpovednosti sa prihlásili islamisti 05 - Modified: 2024-03-28 21:04:53 - Feat.: - Title: Dílerov sťahujú z ulíc. Francúzska polícia počas rozsiahlych protidrogových razií zadržala 1357 osôb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:58