Reuters
StoryEditor

Plán na spustenie ekonomiky je už takmer hotový. Posledné slovo mám ja, vyhlásil Trump

14.04.2020, 09:07
Autor:
ČTKČTK
Kritici dlhodobo upozorňujú, že Trumpova administratíva koronavírus podcenila.

Plán na opätovné spustenie hospodárskeho života v Spojených štátoch, ktorý tvrdo zasiahla pandémia choroby covid-19, je takmer hotový. Na tlačovej konferencii v Bielom dome to v noci na dnes vyhlásil americký prezident Donald Trump.

Zdôraznil tiež, že o ukončení karanténnych opatrení rozhoduje výhradne on a nie guvernéri jednotlivých štátov a že jeho vláda boj proti koronavírusu nepodcenila.

"Sme veľmi blízko k dokončeniu plánu na otvorenie našej krajiny," povedal Trump. Poukázal na to, že krivka úmrtia ľudí nakazených koronavírusom v USA sa začína splošťovať, čo je výsledok karanténnych opatrení vrátane dodržiavania sociálneho odstupu.

Reuters poznamenal, že guvernéri amerických štátov pripravujú vlastný postup obnovy hospodárskeho života a že tieto plány očividne nepočítajú so zásahmi federálnej vlády. Niekoľko amerických štátov dalo v pondelok na vedomie, že chystá obnovu a rušenie opatrení v pomalých krokoch.

Prezident má posledné slovo 

Na otázku novinárov, kto teda o znovuotvorení škôl či obchodov rozhoduje, Trump odpovedal, že je to šéf federálnej administratívy, teda on sám.

"Prezident Spojených štátov má posledné slovo," zdôraznil Trump. Dodal, že federálna vláda síce bude spolupracovať s jednotlivými štátmi únie, ale guvernéri dobre vedia, že rozhoduje prezident. "Keď je niekto prezidentom Spojených štátov, tak sú jeho kompetencie úplné," dodal.

Médiá i komentátori poukázali na to, že Trump na tlačovej konferencii hovoril pochvalne o opatreniach proti koronavírusu, ktoré jeho vláda podnikla. Trump pustil tiež krátke video, ktoré jeho postup chválilo a zároveň útočilo na kritikov a niektoré médiá. "Všetko, čo sme urobili, bolo správne," myslí si Trump.

Kritika hlavného epidemiológa 

Spojené štáty s necelými 600-tisíc nakazenými a skoro 24-tisíc mŕtvymi sú na čele koronavírusom zasiahnutých krajín. Kritici dlhodobo upozorňujú, že Trumpova administratíva vec podcenila.

V nedeľu dokonca hlavnej americký epidemiológ Anthony Fauci pripustil, že vláda mohla zakročiť skôr.

Fauci pritom ešte vo februári hovoril o tom, že má väčší strach z chrípky, než zo šírenia koronavírusu v USA. Trump v reakcii na Fauciho slová zdieľal na twitteri hashtag #firefauci, ktorý vyzýval na Fauciho prepustenie.

Na brífingu v pondelok večer (v noci na dnes) ale Trump vyhlásil, že Fauciho vyhodiť neplánuje.

"Myslím, že je to skvelý chlapík," dodal. Fauci sa tlačovej konferencie tiež zúčastnil a hovoril zmierlivo, keď uviedol, že v nedeľu zle volil slová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:23