Reuters
StoryEditor

Historický prepad Číny. Ekonomika klesla najviac za niekoľko desaťročí

17.04.2020, 12:25
Autor:
ČTKČTK
Agentúra AFP označila pokles druhej najväčšej ekonomiky sveta za historicky nevídaný.

Čínska ekonomika za január až marec v porovnaní s rovnakým obdobím vlani klesla o 6,8 percenta, uviedol v piatok čínsky štatistický úrad.

V prvom štvrťroku aktivitu v krajine prakticky ochromila epidémia choroby COVID-19, spôsobená koronavírusom.

Podľa agentúry Kjódó ide o prvý prepad hrubého domáceho produktu Číny od roku 1992, odkedy krajina začala štvrťročné údaje zverejňovať.

Agentúra AFP označila pokles druhej najväčšej ekonomiky sveta za historicky nevídaný, a to aspoň od roku 1976.

Podľa AP bol výsledok za prvý štvrťrok najhorší od doby, keď v roku 1979 odštartovali trhové reformy. Ešte vo štvrtom štvrťroku minulého roka čínska ekonomika medziročne vzrástla o šesť percent, pripomenula AFP.

​Zníženie spotrebiteľských výdavkov (o 19 percent v prvom štvrťroku), ktoré sa vlani z 80 percent postarali o hospodársky rast, a pokles ďalšieho motora rastu - investícií do výroby (o 16 percent) - podľa AP napovedajú, že zotavovanie čínskej ekonomiky bude dlhšie a ťažšie, než sa predpokladalo.

Priemyselná výroba v prvom štvrťroku podľa zverejnených údajov klesla o 8,4 percenta, zatiaľ čo celková hodnota vývozu sa zmenšila o 3,5 percenta.

Očakávania niektorých analytikov bola ešte horšie - podľa AP čakali prepad až 16 percent, podľa AFP o 8,2 percenta.

Analytici, oslovení v utorok agentúrou Reuters čakali, že v prvom štvrťroku by HDP Číny mohlo medziročne klesnúť o 6,5 percenta.

Obnoviť dopyt nebude ľahké

Analytici upozorňujú, že Čínu čaká ťažký boj o oživenie rastu, pretože šírenie koronavírusu zničilo dopyt od hlavných obchodných partnerov a domáca spotreba zostáva pod tlakom.

Ekonóm Idustrial Bank Lu Čeng-wej upozornil, že údaje o HDP za prvý štvrťrok sú prevažne v rámci očakávaní.

Odrážajú nečinnosť ekonomiky po tom, čo bolo v krajine obmedzené vychádzanie. Znepokojenie však vyvoláva slabý dopyt.

"Domáci dopyt plne neožil, pretože spotreba súvisiaca so spoločenským zhromažďovaním je stále zakázaná a vonkajší dopyt pravdepodobne rozdrví šírenie pandémie," uviedol.

Z 26 nových prípadov, ktoré boli zistené počas štvrtka, sa 15 týkalo pacientov, ktorí sa nakazili v cudzine. Zvyšných 11 ľudí sa nakazilo vo vlasti. Celkový počet potvrdených prípadov tým stúpol na 82 367.

Ekonomický výkon Číny v druhom štvrťroku by mal byť oveľa lepší, než v prvom. Avšak slabšia domáca spotreba, ktorá je najväčším pohonom rastu, zostáva obavou, pretože príjmy sú slabšie a väčšina zvyšku sveta spadla do recesie. Niektorí ekonómovia tak neočakávajú v druhom štvrťroku výraznejšie zlepšenie.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa HDP znížilo o 9,8 percenta. V posledných troch mesiacoch minulého roka naopak vzrástlo o 1,5 percenta.

Strach v krajine pretrváva

Koronavírus si v Číne podľa oficiálnych údajov vyžiadal viac ako 3300 mŕtvych. Potom, čo v piatok mesto Wu-chan revidovalo doterajšie počty obetí, by v celej krajine mohol počet mŕtvych presiahnuť 4 600.

Vládnuca komunistická strana ohlásila víťazstvo nad koronavírusom na začiatku marca a začala znovu otvárať kancelárie a spúšťať výrobu v továrňach, zavretých od konca januára v rámci opatrení proti nákaze.

Kiná, kaderníctva a ďalšie podniky, považované za nedôležité, zostávajú zatvorené. Mnoho ľudí radšej neutráca svoje peniaze v obave zo straty zamestnania.

Čínska ekonomika vlani vzrástla o 6,1 percenta, čo bolo najpomalšie od roku 1990, kedy čínsku ekonomiku postihli sankcie za potlačenie prodemokratických protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu v roku 1989, a tak vzrástla o 3,9 percenta.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že za celý tento rok čínska ekonomika vzrastie o 2,5 percenta, najpomalšie za takmer pol storočia. Medzinárodný menový fond čaká zvýšenie HDP len o 1,2 percenta.

Koronavírus a COVID - 19

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:03