Reuters
StoryEditor

Rozčarované Švédsko. Prísne opatrenia nezaviedli, ekonomika však bude trpieť rovnako ako ostatné

03.05.2020, 18:01
Autor:
samsam
Centrálna banka Riksbank predstavila dva možné scenáre vývoja ekonomiky, oba by sa dali považovať za "čierne".

Podľa prognózy centrálnej banky Riksbank bude švédska ekonomika trpieť rovnako ako zvyšok Európy. A to aj napriek faktu, že v škandinávskej krajine k striktným krízovým opatreniam vôbec nedochádzalo.

V hospodárstve orientovanom na export trpia podniky aj dodávateľské reťazce.

Centrálna banka Riksbank predstavila dva možné scenáre vývoja ekonomiky, oba by sa však dali považovať za "čierne". V negatívnejšej predikcii sa hrubý domáci produkt krajiny zníži o 9,7 percent. Oživenie potom bude pozvoľnejšie s rastom o 1,7 percenta v roku 2021.

Podľa druhého modelu dôjde k poklesu o 6,9 percent a budúci rok porastie ekonomika o 4,6 percenta. V takom prípade predpovedá Riksbank vzostup nezamestnanosti na úroveň 8,8 percent zo súčasných 7,2 percenta. V najhoršom prípade bude bez zamestnania každý desiaty.

Výroba klesne viac ako počas krízy

"V oboch scenároch prudko klesá výroba. A to dokonca viac ako počas finančnej krízy. Výrazne klesne cena ropy a elektriny, čo tento rok prispeje k nízkej inflácii, " píše Riksbank. Centrálna banka predpokladá, že inflácia zostane v roku 2020 v oboch scenároch na 0,6 percentách.

Prognózy švédskeho rastu by sa dali považovať za vytriezvenie. Krajina sa snažila zmierniť ekonomický dopad koronavírusu tým, že nezavádzala prísne opatrenia ako zvyšok Európy. Tamojšia vláda odporučila občanom, nech zostávajú doma a pracujú odtiaľ, ak je to možné. Bary a reštaurácie však zostali otvorené a deti do 16 rokov chodia celý čas do školy.

Závislosť na exporte

Švédske hospodárstvo je závislé na exporte. Hoci ekonomika krajiny ďalej fungovala a funguje, dodávateľské reťazce a podniky trpia, priznáva Riksbank. Zároveň varuje, že mnoho ľudí môže prísť o prácu.

Údaje banky ukazujú, že denný obrat reštaurácií vo Švédsku sa v priebehu mesiaca do 22. apríla znížil o 70 percent. Jedna z najväčších švédskych bánk SEB má k dispozícii štatistiku, podľa ktorej transakcie vykonané kartami prostredníctvom tejto banky klesli v týždni od 6. apríla o 28 percent.

Banky nie sú jediné, ktoré majú k dispozícii ponuré dáta. Tamojší Národný inštitút pre ekonomický výskum (Nier) vydal v stredu vyhlásenie, v ktorom predikuje pokles HDP o sedem percent a rast nezamestnanosti na 10,2 percenta.

"Aprílový vývoj naznačuje, že pandémia Covid-19 zasiahne švédsku ekonomiku oveľa horšie než sa očakávalo," uvádza Nier. "Globálna ekonomika je na tom veľmi zle. To negatívne zasahuje švédske exportné spoločnosti, ktoré sú okrem iného postihnuté problémami s medzinárodnými dodávateľskými reťazcami. "

Kontroverzná stratégia

Stratégia Švédska v boji proti koronavírusu je považovaná za viac ako kontroverznú. Tamojší epidemiológ Anders Tegnell tento prístup obhajuje. Pre CNBC uviedol, že hlavné mesto Štokholm smeruje ku kolektívnej imunite.

Koncept kolektívnej imunity, v ktorom si 70 až 90 percent populácie vyvinie odolnosť voči chorobe, je podľa Tegnellových slov prostriedkom na dosiahnutie cieľa.

Pre Švédsko by kolektívna imunita mohla znamenať dlhodobejšiu (nielen ekonomickú) výhodu. Avšak táto stratégia je kritizovaná odborníkmi. Napríklad Nate Favini, šéf kliniky Forward, uviedol pre Forbes, že kolektívnu imunitu nemožno tvoriť bez zavedenej vakcíny, pretože by to mohlo viesť k hromadnej úmrtnosti.

Vláda verí Švédom, Švédi veria vláde

Vo Švédsku zomrelo zatiaľ na koronavírus 2 679 ľudí, čo je menej ako napríklad v Británii či Francúzsku, kde vlády zaviedli prísne reštriktívne opatrenia. Nie je doteraz jasné, prečo je miera úmrtnosť vo Švédsku tak nízka. Jedným z možných dôvodov je roztrúsenosť populácie. Viac ako polovicu domácností tvorí jeden človek.

Ďalšou možnou príčinou je v médiách často spomínaná dôvera Švédov v ich vládu. Podľa prieskumu Európskej komisie z roku 2017 veria v tamojších vládnych činiteľov 72 percent obyvateľov, čo je druhý najlepší výsledok v Únii. Európsky priemer je pritom iba štyridsať percent.

Švédsko sa tak môže spoľahnúť na občiansku samoreguláciu. S ohľadom na vyššie spomínaný prepad tržieb v pohostinstve možno povedať, že sa dôvera v zodpovednosť jednotlivcov vypláca. Avšak, ako píše agentúra Reuters, v iných štátoch by opatrenia na báze dobrovoľnosti nemuseli byť tak účinné.

01 - Modified: 2020-03-27 16:20:06 - Feat.: 0 - Title: Šialený experiment? Švédsko si zvolilo inú cestu. Ľudia sedia v krčmách a vozia sa v plných autobusoch 02 - Modified: 2020-04-07 08:42:50 - Feat.: 0 - Title: Švédsko otáča, voľný režim sa končí. Vláda zavedie opatrenia proti šíreniu koronavírusu
01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 04 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 05 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:45