Reuters
StoryEditor

"Erdogan nie je schopný vysvetliť, čo sa v Turecku deje." Investorov desia prezidentove taktiky

16.05.2020, 17:05
Autor:
samsam
Potom, čo sa minulý týždeň líra voči doláru obchodovala za 7,49 a siahla si tak na dno, pristúpila Ankara ku kontroverznému kroku.

Minulý týždeň Ankara zakázala trom medzinárodným bankám obchodovať s tureckou menou.

Tamojšia centrálna banka sa zbavuje devízových rezerv a prezident Erdogan posiela zdravotnícke materiály do zahraničia v mene solidarity.

Z nízkych hodnôt líry viní Západ. Investorov však skôr desia jeho neortodoxné ekonomické taktiky.

"Rozpočet má problémy, nezamestnanosť stúpa, dovoz klesá. Prezident Erdogan nie je schopný vysvetliť, čo sa v Turecku deje a len hovorí: Som obeťou, Západ nám kradne naše peniaze a manipuluje s našimi výmennými kurzami," komentuje situáciu v krajine politológ Ibsan Yilmaz z melbournskej univerzity pre Deutsche Welle.

Kontroverzný krok

Potom, čo sa minulý týždeň líra voči doláru obchodovala za 7,49 a siahla si tak na dno, pristúpila Ankara ku kontroverznému kroku.

Globálnym bankám Citigroup, UBS a BNP Paribas zakázala s tureckou menou obchodovať.

Bankové domy sa vraj previnili tým, že vo chvíli, keď kupovali veľké čiastky zahraničnej meny, nesplácali včas záväzky voči líre. V pondelok zákaz Turecko uvoľnilo s tým, že záväzky bánk boli, hoci s oneskorením, splnené.

"Ankara vidí, že jej odplavuje kapitál. Centrálne banke si postupne vyčerpávajú rezervy a nervozita narastá. Preto sa snaží toky peňazí kontrolovať. Samozrejme sa jej nepáči, že niekto špekuluje proti jej mene," komentuje situáciu v Turecku hlavný analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

"Jeden zo spôsobov stabilizácie leží v kapitálových kontrolách. Môže ísť o nejakú oficiálnu plošnú kapitálovú kontrolu, kedy konverzie prebiehajú len cez centrálnu banku alebo s jej povolením. Turecko však zatiaľ zvolilo metódu politického tlaku a selektívnych zákazov," dodáva Vlk.

V lokálnych médiách sa šíria správy, že za nízku hodnotu líry môže Západ, ktorý chce Turecku ublížiť.

"Vyšetrovanie zahraničných bánk, ktoré svoje záväzky plnia s oneskorením, bude pokračovať," uviedol Mehmet Ali Akben, šéf tamojšieho finančného regulátora BDDK. Podľa neho je Turecko obeťou "manipulatívnych iniciatív, ktoré ohrozujú finančný systém".

Problém sú bližšie

Lenže podľa mnohých ekonómov a analytikov leží pôvod problémov tureckej meny ďaleko bližšie, než si ich Recep Tayyip Erdogan je schopný pripustiť.

Ešte mesiace pred začatím pandémie sa Turecko snažilo odvrátiť menovú krízu a zbavovalo sa miliárd dolárov zo svojich devízových rezerv, aby tak podporilo tureckú líru.

Investorov znepokojuje to, ako Erdogan s finančným trhom krajiny zaobchádza, hovorí Yilmaz. V minulom roku napríklad odvolal šéfa tureckej centrálnej banky po tom, čo guvernér údajne odmietol znížiť úrokové sadzby. Práve politika nízkych úrokov je podľa ekonómov jedným z dôvodov, prečo krajina nie je príťažlivá pre zahraničné investície.

"Erdogan neverí, že zvýšením úrokových sadzieb zároveň zvýši atraktivitu meny. Namiesto toho si myslí, že tým len posilní infláciu," uviedol Orkan Saká z inštitútu London School of Economics.

Podľa neho sú Erdoganove ekonomické taktiky prinajmenšom neortodoxné. "Ak nerešpektujete právny štát ani rozsudky medzinárodných súdov a potom sa hráte na mačku a myš so zahraničnými bankami, investori vám skrátka dôveru nedajú."

Otázkou je, ako by sa teraz malo Turecko zachovať. Napríklad podľa holandskej banky Rabobank by malo prestať "zachraňovať" líru zbavovaním sa devízových rezerv a požiadať o pomoc Medzinárodný menový fond. Takýto postup však Erdogan odmieta.

Erdogan v úlohe darcu

Kým tureckú menu zahaľuje oblak nervozity, z krajiny odletelo už päťdesiat lietadiel naplnených zdravotníckym materiálom do Spojených štátov, Francúzska, Španielska, ale aj Kazachstanu či Peru.

Prezident Recept Tayyip Erdogan sa nechal počuť, že tureckí občania by mali byť pyšní na svoju krajinu, ktorá je jedným z popredných darcov dodávok zdravotníckeho materiálu do zahraničia.

Na videu zverejnenom tamojším ministerstvom zahraničia doručuje turecké nákladné lietadlo dodávku zdravotníckych masiek, rukavíc a plášťov do Spojených štátov. To, čo Erdogan nazýva vyjadrením solidarity spojencom NATO, je podľa iných však neuváženým a ľahkovážnym krokom.

Napríklad zákonodarca z anatolského mesta Usak zverejnil na svojom twitterovom účte príspevok, v ktorom sa pýta, prečo sa najskôr Turecko nepostará o svojich občanov. Podľa neho je v tureckých nemocniciach ešte stále nedostatok zásob a zdravotníckeho materiálu, píše NPR.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 03 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 04 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia 05 - Modified: 2024-04-10 19:46:56 - Feat.: - Title: Erdogan vyjadril sústrasť vodcovi Hamasu Haníjovi za smrť synov pri nálete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:18