Reuters
StoryEditor

Argentína nesplatila úroky dlhu za viac ako pol miliardy dolárov

23.05.2020, 08:41
Autor:
ČTKČTK
Argentína aj veritelia naznačili, že majú záujem vyhnúť sa chaotickému bankrotu, ktorý by mohol vyvolať roky súdnych sporov.

Argentína má opäť problémy so splácaním svojho dlhu. V piatok premeškala termín splatenia úrokov z dlhopisov vo výške viac ako 500 miliónov USD (takmer 460 miliónov eur). Krajina teraz rokuje s veriteľmi o reštrukturalizácii svojho zahraničného dlhu 65 miliárd USD. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na veriteľov a ratingovú agentúru.

Minister hospodárstva Martín Guzmán vyhlásil, že rokovania s veriteľmi idú pozitívnym smerom. Zdroj blízky rokovaniu povedal agentúre Reuters, že obe strany urobili výrazný pokrok a komplexná dohoda by mohla byť uzavretá v ráde dní, nie mesiacov.

​Argentína aj veritelia naznačili, že majú záujem vyhnúť sa chaotickému bankrotu, ktorý by mohol vyvolať roky súdnych sporov a vyradiť krajinu, ktorá je popredným svetovým producentom obilia, z globálnych kapitálových trhov. Krajina posunula konečný termín pre dokončenie rokovaní na 2. júna vďaka signálom, že obe strany sú už blízko dohody. Terajšie premeškanie splatenia dlhu by však mohlo veci skomplikovať.

"Argentína dnes zameškala splatenie 503 miliónov USD na úrokoch, ktoré boli pôvodne splatné 22. apríla," uviedol viceprezident ratingovej agentúry Moody's Gabriel Torres. Dodal, že je to v súlade so súčasným názorom agentúry na hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny. Platba mala 30-dňovú dodatočnú lehotu, v ktorej je možné splatiť dlhopisy bez penalizácie. Podľa Torresa bude teraz cesta k reštrukturalizácii dlhu problematickejšia.

Guzmán vo vyhlásení uviedol, že platba úrokov je súčasťou širšieho rokovania o reštrukturalizácii dlhu a vláda očakáva, že bude vyriešená v rámci širšej dohody. Veritelia tiež naznačili, že je nepravdepodobné, že by proti Argentíne okamžite podnikli akékoľvek kroky kvôli nesplácaniu, ak pôjdu rozhovory správnym smerom.

Argentína v roku 2002 vyhlásila najväčší štátny bankrot v histórii a väčšina investorov potom prijala odpis viac ako dvoch tretín svojich pohľadávok. Zvyšní investori však výmenu odmietli, čo viedlo k zdĺhavým sporom a k vylúčeniu krajiny z medzinárodných kapitálových trhov. Bankrot spôsobil ekonomický prepad a milióny Argentínčanov zo strednej triedy uvrhol do chudoby.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:27