Reuters
StoryEditor

Krajiny sporivej štvorky sa postavili proti plánu Macrona a Merkelovej, odmietli priame dotácie

23.05.2020, 12:50
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko-nemecký návrh síce narazil na počiatočné výhrady mnohých krajín, podľa analytikov sa však zrejme stane základom pre kompromis.

Rakúsko, Švédsko, Dánsko a Holandsko dnes predstavili alternatívny návrh voči francúzsko-nemeckému plánu záchranného fondu pre hospodársku obnovu v Európskej únii po kríze spôsobenej koronavírusom. Jeho základom by malo byť poskytovanie výhodných úverov, a to nanajvýš po dobu dvoch rokov, informovali agentúry DPA a APA.

Plán hospodárskej obnovy v rozsahu 500 miliárd eur predstavili začiatkom týždňa nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Peniaze, ktoré si Únia má svojím menom požičať na finančných trhoch a ktoré potom bude splácať v dlhšom časovom horizonte, budú jednotlivým krajinám rozdeľované cez rozpočet EÚ vo forme dotácií a pôžičiek.

​Skupina označovaná ako "sporivá štvorka" v dnes zverejnenom protinávrhu presadzuje, aby boli peniaze distribuované jednotlivým krajinám len vo forme výhodných úverov, nie priamych dotácií. Pomoc štátom a odvetviam má byť adresná, napríklad v podobe podpory výskumu a inovácií či prechodu k "zelenej ekonomike". Konkrétny objem prostriedkov v zamýšľanom fonde alternatívny plán neobsahuje.

"Navrhujeme dočasný, jednorazový záchranný fond na podporu hospodárskej obnovy a odolnosti našich zdravotníckych sektorov," uvádza sa v návrhu. "S čím však nemôžeme súhlasiť, sú akékoľvek nástroje alebo opatrenia, ktoré povedú k tomu, že dlhy bude niesť celé spoločenstvo, alebo významnému navýšeniu rozpočtu EÚ."

Francúzsko-nemecký návrh síce narazil na počiatočné výhrady mnohých krajín požadujúcich väčší či menší objem fondu, podľa analytikov sa však zrejme stane základom pre kompromis, ktorý môže spoluurčit ďalšie smerovanie európskeho bloku.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v uplynulých dňoch tento koncept kritizoval. "Hovoríme jasné áno okamžitej koronavírusovej pomoci, ale odmietame dlhovú Úniu cez zadné vrátka," uviedol v piatok na videokonferenčnom zjazde bavorskej vládnej konzervatívnej strany CSU.

S plánom musí vysloviť súhlas všetkých 27 členských krajín, v stredu predstaví svoju verziu Európska komisia.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 05 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:40