Reuters
StoryEditor

Ako bude vyzerať budúcnosť lietania? Povinné rúška a letušky v ochranných oblekoch

30.05.2020, 14:05
Autor:
koukou
Letecké spoločnosti sa snažia vysporiadať s obavami ľudí lietať pre hrozbu koronavírusu.

Japonské aerolínie plánujú zaviesť povinné nosenie rúšok na palube. K tomuto kroku sa rozhodli po pozvoľnom úvoľňovaní opatrení a návrate do bežnej prevádzky.

Trebárs pasažieri japonských All Nippon Airways (ANA) sa tak od júna do lietadla bez rúška nedostanú. Musia v ňom musí zotrvať po celý čas letu. Prísne pravidlá platia aj pre posádku.

ANA ide ešte o krok ďalej ako ostatné aerolínie, ktoré rúška budú iba odporúčať a pasažierov budú k nasadzovaniu vyzývať, informuje server Japan Today.

Japonská letecká spoločnosť však pasažiera bez rúška nepustí na palubu a za nedodržanie pokynov budú hroziť prísnejšie tresty.

Rúška a štíty by samozrejme mala nosiť aj posádka. Jedným z ďalších opatrení All Nippon Airways by mali byť aj plastové zábrany u prepážok na odbavenie.

Bojujú so strachom ľudí

Letecký priemysel je jedným z koronavírusom najviac zasiahnutých odvetví. Mnoho leteckých spoločností tak prichádza s opatreniami, ktoré by pasažierov chránili pred nákazou a eliminovali tak ich strach z využívania leteckej prepravy.

Japan Airlines a Skymark Airlines uviedli, že zatiaľ nebudú rozsadzovať pasažierov vedľa seba, aby bolo možné zachovať rozostupy. Spoločnosť JAL tiež uviedla, že opatrenie bude dočasné a jeho cieľom je zmierniť obavy ľudí z blízkeho kontaktu so spolucestujúcimi.

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu také opatrenia, aké plánuje urobiť ANA, neodporúča.. Riziko nákazy je podľa neho nízke a tiež by vzrástli náklady na prepravu, ak budú cestujúci musieť dodržiavať rozostupy.

Podľa združenia je riziko prenosu vírusov v lietadlách v porovnaní s inými druhmi verejnej dopravy nízke, pravdepodobne kvôli usporiadaniu -⁠ cestujúci sedia všetci smerom dopredu, vysokej rýchlosti prúdenia vzduchu a použitiu vysoko účinných filtrov častíc v kabínach.

Letušky v ochrannom obleku

Iné letecké spoločnosti však podnikli aj prísnejšie kroky. Aerolínie Qatar Airways prinútili letušky, aby nosili celotelové ochranné obleky, a filipínsky Cebu Pacific Air sa bude testovať, či účastníci letu majú protilátky na koronavírus.

Fínska spoločnosť Finnair sa zase rozhodla požiadať cestujúcich, aby sa zaregistrovali online a vyhli sa hromadeniu na letiskách. Ukončila tiež prioritný nástup na palubu a namiesto toho vyzvala cestujúcich sediacich v zadnej časti lietadla, aby nastúpili ako prví.

Japonské aerolínie zatiaľ plánujú tieto opatrenia uplatňovať pri letoch na kratšiu vzdialenosť. Či sa budú na medzinárodných a dlhších rokoch uplatňovať prísnejšie opatrenia, zatiaľ nie je známe.

01 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-03-06 08:58:14 - Feat.: - Title: Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov 04 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:26