Daniel KřetínskýPeter Mayer
StoryEditor

Křetínský stavil na umierajúce odvetvia. Za tri týždne zarobil 100 miliónov dolárov, píše Bloomberg

01.06.2020, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Za posledné roky sa Křetínský ukázal ako finančník, ktorý sa nebojí "ísť" aj do rizikových odvetví. 

V Spojených štátoch sa prepadajú maloobchodné tržby, bankroty sú na vzostupe a nezamestnanosť dosahuje bezprecedentných úrovní. Spotrebitelia sú prilepení na gauč a sledujú Netflix, čo má tvrdé dopady najmä na maloobchodníkov.

Hoci však pandémia spôsobená koronavírusom priniesla nákupným strediskám a obchodným štvrtiam pohromu, jeden miliardár z Prahy v troskách vidí príležitosť na výhodné akvizície, píše agentúra Bloomberg.

Investičná spoločnosť Vesa Equity Investment kontrolovaná investorom Danielom Křetínským, ktorý nie je vo svete mimo finančné kruhy príliš známy, oznámila 11. mája, že kúpila päťpercentný podiel v americkom reťazci obchodných domov Macy 's.

Ten sa potýka s problémami a cena jeho akcií tento rok klesla o viac ako polovicu. Krátko potom, konkrétne 18. mája, potom Vesa ohlásila kúpu šesťpercentného podielu v americkom predajcovi tenisiek Foot Locker, ktorého akcie oslabili o štvrtinu, píše Bloomberg.

"Nikdy som o ňom nepočul"

V správe pre burzového regulátora Vesa uviedla, že s firmou Macys plánuje viesť "konštruktívne rokovania". Kým analytici premýšľali o tom, čo by to mohlo znamenať, niektorí riešili oveľa zásadnejšiu otázku: Kto je ten chlapík?, upozorňuje agentúra Bloomberg. "Musel som si ho vyhľadať," povedal analytik David Swartz zo spoločnosti Morningstar, ktorý má na starosti maloobchodný sektor. "Nikdy som o ňom nepočul," dodal.

Křetínský sa počas posledných niekoľkých rokov ukázal ako finančník, ktorý ide proti prúdu a má záujem o odvetvia, ktorým sa ostatní vyhýbajú. Vybudoval si pestré investičné portfólio siahajúce od elektrární a supermarkety po mediálne spoločnosti. Jeho stratégia sa vypláca: za posledné tri týždne Křetínského čisté imanie podľa miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg vzrástlo o 100 miliónov dolárov.

Strážca liberálnych hodnôt

Křetínský môže pôsobiť ako chladnokrvný kapitalista, ktorý sa nebojí postaviť vedením podnikov vo svojom portfóliu a investovať do nemoderných aktív, ako je uhlie. Sám seba však prezentuje aj ako strážca liberálnych hodnôt a nezávislé diskusie v úlohe majiteľa českých novín a mediálnych aktív vo Francúzsku, vrátane menšinového podielu v prestížnom parížskom denníku Le Monde. Na verejnosti hovorí len výnimočne a poskytuje málo rozhovorov, v ktorých by svoje postoje vysvetľoval. Preto ho jeden z poľských časopisov označil za "českú sfingu".

Křetínský síce nazhromaždil imanie v hodnote 1,8 miliardy dolárov, utrpel však aj porážky. Novinárov z Le Monde nahnevalo, že podiel v denníku získava magnát, ktorý zarobil peniaze na fosílnych palivách. A v roku 2019 vedenie nemeckej maloobchodnej spoločnosti Metro odmietlo jeho ponuku na prevzatie, pripomína Bloomberg.

Namiesto verejného útoku na vedenie Metra, aký by najskôr podnikol mnohý investor snažiaci sa o presadenie zmien v podniku, sa Křetínský rozhodol vyčkať na priaznivejšie situáciu. Svoj podiel v nemeckom podniku zvýšil na 29,9 percenta a požiadal o kreslo v dozornej rade. Podľa Josefa Kotrbu, šéfa pražskej kancelárie poradenskej spoločnosti Deloitte, by však odporcovia nemali napriek Křetínského zjavnej trpezlivosti podceňovať jeho ambície. Kotrba označil Křetínského za elegantného muža, ktorý na rozdiel od sebe podobných investorov pôsobí priateľsky. "Nehádali by ste, že je to žralok," upozornil.

Úloha uhlia

Křetínský začínal v roku 1999 ako právnik v českej banke J&T. O desať rokov neskôr s podporou partnerov z J&T a českého miliardára Petra Kellnera vytvoril podnik EPH a zameral sa na energetický sektor, ktorý bol v tom čase pod tlakom v dôsledkov globálnej finančnej krízy.

Křetínský stavil na to, že snaha Európskej únie o postupný odchod od fosílnych palív si vyžiada dlhú dobu. Preto investoval do prevzatia plynovodov a uhoľných elektrární, vrátane elektrární na lignit, ktorý je považovaný za obzvlášť znečisťujúci typ uhlia. To sa mu vyplatilo, pretože tieto elektrárne stále pokračujú v prevádzke. EPH odvtedy investoval do obnoviteľných energií, logistiky a nehnuteľností a teraz zahŕňa 70 firiem v mnohých európskych krajinách s aktívami v hodnote 13,3 miliardy eur, napísala agentúra Bloomberg.

Křetínský v roku 2015 študentom v Prahe povedal, že sa snaží zarábať v odvetviach, ktoré umierajú, pretože si myslia, že budú umierať pomalšie, než sa všeobecne predpokladá. Dodal, že je vždy chybou ísť s davom a riadiť sa podľa trendov.

Okolo roku 2017 sa Křetínský rozhodol investovať svoj rastúci osobný majetok mimo energetický sektor. Spojil preto sily s Patrikom Tkáčom, predsedom predstavenstva banky J&T, aby vytvoril firmu Vesa, v ktorej získal podiel 53 percent, píše Bloomberg.

Svojimi investíciami do amerického maloobchodu teraz Křetínský preukazuje, že nejde s davom. V máji vyhlásili bankrot americký reťazec obchodných domov J.C. Penney Company a Neiman Marcus Group a analytici vyjadrujú obavy o budúcnosť tohto odvetvia, ktoré už dlhšiu dobu čelí ostrej konkurencii zo strany internetového predaja.

Expanzia do USA

V druhej polovici mája tento najväčší americký reťazec obchodných domov oznámil investorom, že za prvý štvrťrok očakáva prevádzkovú stratu 1,1 miliardy dolárov. S podobnými problémami ako Macy 's sa potýka aj spoločnosť Foot Locker, ktorá v máji oznámila, že v prvom štvrťroku prerobila 98 miliónov dolárov po čistom zisku 172 miliónov dolárov pred rokom, píše Bloomberg.

Oba reťazce teraz začínajú znovu otvárať svoje pobočky a investori budú pozorne sledovať, ako sa budú ich aktivity vyvíjať v čase sociálneho dištancovania a obáv z koronavírusu. "Je veľa otázok, ktoré čakajú na odpoveď," uviedol analytik Sam Poser zo spoločnosti Susquehanna Financial Group.

Křetínský sa dlhú dobu snažil o expanziu v Spojených štátoch a jeho rozhodnutie vstúpiť do firiem Macys a Foot Locker je v súlade s jeho terajším presunom od energetiky k maloobchodnému sektoru. Okrem podielu v Metre vlastní Křetínský podiel sedem percent vo francúzskom reťazci supermarketov Casino, takže je jeho druhým najväčším akcionárom, upozornila agentúra Bloomberg.

Vzhľadom na neistotu okolo obnovovania hospodárskeho života v USA však investície do amerických podnikov zaskočili aj niektoré z tých, ktorí Křetínského už dlho poznajú. "Je to celkom prekvapivé, ale som si istý, že je v tom viac než len rozšírenie jeho portfólia," uviedol podľa agentúry Bloomberg český investor Michal Šnobr, s ktorým Křetínský pracoval v J&T. "Mohla by to byť stávka na určitý budúci vývoj, ako keď kúpil aktíva v Nemecku, ktorá všetci zavrhovali, ale ktorá sa ukázala byť skvelou investíciou," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-05 09:32:29 - Feat.: - Title: Čínu oberá o investorov odveký rival. Sila rozhnevaného japonského býka rastie 05 - Modified: 2024-03-22 11:51:42 - Feat.: - Title: Dôvera v Čínu slabne. Zahraničné investície naďalej klesajú aj napriek snahe vlády v Pekingu zastaviť pokles
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2024 01:53