Dohoda Únie s VietnamomReuters
StoryEditor

Vietnam schválil kľúčovú dohodu s Úniou o voľnom obchode. Pomôže mu to zotaviť sa z pandémie

08.06.2020, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Vietnam zruší 49 percent dovozných ciel na tovar z Únie, na zvyšok bude mať desať rokov.

Vietnam ratifikoval zmluvu o voľnom obchode s Európskou úniou. Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Vietnamom (EVFTA) zruší alebo zníži 99 percent ciel na tovar obchodovaný medzi oboma krajinami a poskytne Vietnamu potrebnú podporu na to, aby sa zotavil po pandémii.

Druhá krajina po Singapure

Dohoda je podľa tlačových agentúr označovaná za najobsiahlejšiu, akú Únia kedy uzatvorila s rozvojovou krajinou, a je prvou svojho druhu uzavretou medzi Úniou a niektorou z rozvíjajúcich sa krajín v Ázii.

Nadobudnúť účinnosť by mala v júli. V dnešnom hlasovaní v parlamente sa pre dohodu vyslovilo 94 percent poslancov. Vietnamský parlament takmer vždy ratifikuje vládne návrhy, upozornila agentúra Reuters.

Únia tak má dohodu o voľnom obchode s druhou krajinou, ktorá je členom Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Prvý bol Singapur. Európski kritici dohody upozorňovali hlavne na dodržiavanie ľudských a pracovných práv vo Vietname.

Súčasťou dohody je tak prvýkrát klauzula týkajúca sa ľudských a pracovných práv. Svetová banka v máji odhadla, že EVFTA by mohla do roku 2030 zvýšiť hrubý domáci produkt Vietnamu o 2,4 percenta a vývoz o dvanásť percent.

Mohla by tiež dostať stovky tisíc ľudí z chudoby. Rokovania o dohode sa začali v roku 2012 a podpísaná bola v Hanoji vlani v júni. Európsky parlament ju ratifikoval v februári.

Až nadobudne zmluva platnosť, Únia zruší 85 percent ciel na vietnamský tovar a v najbližších siedmich rokoch začne postupne ďalšie clá znižovať.

Zrušia 49 percent ciel na tovar z Únie

Vietnam zruší 49 percent dovozných ciel na tovar z Únie, na zvyšok bude mať desať rokov. Dohoda otvára vo Vietname firmám z Únie sektor služieb, vrátane poštových, bankových a prepravných.

Firmy z Únie sa tiež budú môcť uchádzať o verejné zákazky. Zladia aj niektoré normy a ochránia pred imitáciami potravín a nápojov z Únie, ako je napríklad šampanské alebo grécky syr feta.

Ekonóm a bývalý poradca vietnamských premiérov Pham Chi Lan uviedol, že realizácia dohody nemohla pre Vietnam prísť v lepšom čase, pretože krajina s 95 miliónmi obyvateľov sa teraz snaží zotaviť z prepadu spôsobeného koronavírusom.

Dohoda by tiež mala zlepšiť konkurencieschopnosť Vietnamu a zvýšiť jeho atraktivitu pre investorov, ktorí presúvajú továrne z Číny. Vietnam je druhým najväčším obchodným partnerom Únie v juhovýchodnej Ázii. Hodnota vzájomného obchodu medzi oboma krajinami vlani predstavovala 56 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:25