Reuters
StoryEditor

Amsterdam bez turistov. Radnica chce obmedziť coffee shopy a prostitúciu

14.06.2020, 18:19
Autor:
samsam
Z hlavného mesta Holandska Amsterdamu zmizol počas predošlých troch mesiacov cestovný ruch.

Na konci mája predstavila starostka holandského hlavného mesta Femke Halsemaová plán, ktorého cieľom je vrátiť historickému centru Amsterdamu rovnovážne postavenie turistov a miestnych obyvateľov.

Hoci samo o sebe má mesto okolo 850-tisíc obyvateľov, ročne ho navštívi viac ako osem miliónov ľudí z celého sveta.

Podľa Halsemaovej je Amsterdam až príliš závislý na turizme. Z historického centra chce vyhnať obchody so suvenírmi, kaviarne s marihuanou aj vykričané domy, ktorými sa prístav preslávil, a nahradiť ich kanceláriami, bytmi a obchodmi, ktoré by slúžili miestnym obyvateľom.

Chcú menej turistov

Ako opatrenie starostka navrhuje odkupovať nehnuteľnosti alebo obmedzovať povolenie na prenájom bytov.

Pár dní pred tým, než koronavírus dorazil do krajiny tulipánov, si Halsemaová nechala vypracovať prieskum, podľa ktorého by tretina turistov zo zahraničia zrejme nenavštívila Amsterdam, ak by im mesto zakázalo kupovať marihuanu v miestnych coffee shopoch.

Amsterdam je vďaka tolerantnému prístupu k ľahkým drogám a sexuálnej turistike siedmym najnavštevovanejším mestom v Európe.

Pandémia koronavírusu dokázala to, o čo sa tamojší konzervatívni politici snažia už dlhšiu dobu - obmedzila cestovný ruch na minimum.

Práve miestnym úradom sa v tomto smere podarilo robiť doteraz len drobné krôčiky. V roku 2019 bolo v Holandsku 570 coffee shopov, z toho tretina v hlavnom meste. Pritom v roku 2005 ich web štatistov napočítal 729.

Amsterdam premýšľa, akým mestom chce byť

"Bod zvratu prišiel v roku 2014," uvádza Geer Udo, výkonná riaditeľka spoločnosti Amsterdam & partners, ktorej úlohou je mesto propagovať.

"Všetci si začali uvedomovať, že (v prípade turizmu) neplatí, čím viac tým lepšie. Turistické služby pre určité miesta Amsterdamu stali holým účelom." Aby mesto dokázalo, že masám turistov neholduje, odstránilo v roku 2018 veľký nápis "I love Amsterdam" na námestí pred múzeom Rijksmuseum, pri ktorom sa návštevníci fotili.

Majitelia coffee shopov na vec pozerajú inak. Jedným z nich je Paul Wilhelm, ktorý sa môže pýšiť tým, že sa v jednej z jeho kaviarní točila scéna filmu Dannyho parťáci 2 s hercami Bradom Pittom a Mattom Damonom.

Wilhelmove kaviarne prišli počas predošlých dvoch mesiacov o päťdesiat percent zisku. Podľa neho by si miestne úrady mali dať pozor na to, aby pri obmedzovaní coffee shopov nezašli príliš ďaleko. Predaj marihuany by sa kvôli reštrikciám mohol presunúť do ilegality.

"Coffee shopy priťahujú turistov. Títo ľudia si tu rezervujú hotel, navštívia reštauráciu a podniknú okružnú cestu loďou po kanáloch. Jednoducho povedané tu míňajú peniaze. Ekonomická situácia bude v nasledujúcich rokoch veľmi ťažká. Nemožno Amsterdam premeniť na idylickú malú dedinu a zároveň zostať ekonomickou metropolou," poznamenáva Wilhelm.

Domy rozkoše môžu otvoriť až v septembri
Ďalšou problematickou témou Amsterdamu je takzvaná štvrť červených lucerien - stredoveká časť mesta De Wallen, ktorú si pre svoje podnikanie zabrali vykričané domy. Zhruba tristo červeno nasvietených okien láka sexuálnych turistov už od roku 2000, kedy Holandsko prostitúciu legalizovalo.

Avšak mnoho sexuálnych pracovníčok svoju profesiu pred úradmi nepriznáva ani v roku 2020. Dôvodom môže byť sociálna stigma, ktorá v spoločnosti pretrváva, alebo fakt, že nemajú príslušné potrebné licencie na vykonávanie problematickej profesie, píše The New York Times.

Mnoho z nich tak v súčasnej situácii nemôže žiadať štát o finančnú pomoc. Zatiaľ čo sa iné podniky v Holandsku otvárajú, nevestince majú zostať zatvorené až do septembra.

Ani potom však tržby nebudú dosahovať rovnakých hodnôt, ako v časoch pred pandémiou. Vykričané domy očakávajú tridsaťpercentné zisky v porovnaní s pôvodnými predpokladmi.

Sexuálne pracovníčky sa preto vracajú späť do východnej Európy, odkiaľ často pochádzajú, alebo pracujú ilegálne. Nepriaznivá situácia vykričaných domov by mohla poskytnúť príležitosť mestu odkúpiť ich a miesta prenajať podnikom, ktoré by skôr vyhovovali miestnym než nadšeným sexuálnym turistom.

Ako však poznamenáva Bloomberg, pokladnica tamojšej samosprávy je už teraz takmer vyčerpaná. S kúpou nevestincov navyše mesto nemá dobrú skúsenosť.

Pred desiatimi rokmi odkúpila radnica sto takých podnikov v centre mesta, v tom čase však o šikovný krok nešlo. Ceny nehnuteľností totiž následne klesali a v miestach bývalých domov rozkoše si len máloktorý podnik chcel zriadiť kancelárie.

To by sa teraz malo zmeniť. Už na konci apríla si jedna z najúspešnejších holandských finty firiem Adyen NV prenajala sedemnásť tisíc štvorcových metrov v historickom centre pre kancelárske účely.

01 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 02 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 03 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 04 - Modified: 2023-12-30 19:54:36 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti blokovali úsek diaľnice okolo Amsterdamu, protestovali proti financovaniu fosílnych palív 05 - Modified: 2023-12-19 09:18:40 - Feat.: - Title: Amsterdam chce presťahovať známy Red Light District, predstavil novú lokalitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:39