TASR
StoryEditor

Komisia si posvieti na Apple. Voči gigantovi vedie dve vyšetrovania

16.06.2020, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Americký podnik uviedol, že vyšetrovania sú podľa jeho názoru založené na neopodstatnených obvineniach zo strany niekoľkých podnikov.

Európska komisia začala kvôli podozreniu z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže vyšetrovať americkú technologickú spoločnosť Apple. Komisia dnes oznámila, že vyšetrovanie vedie v dvoch samostatných prípadoch, ktoré sa týkajú služieb App Store a Apple Pay.

Americký podnik uviedol, že vyšetrovania sú podľa jeho názoru založené na neopodstatnených obvineniach zo strany niekoľkých podnikov.

Prvé vyšetrovanie preskúma pravidlá, ktorým podliehajú vývojári pri distribúcii aplikácií prostredníctvom obchodu App Store. "Musíme zabezpečiť, aby pravidlá Applu nenarúšali hospodársku súťaž na trhoch, na ktorých Apple súperí s ostatnými vývojármi aplikácií," uviedla podpredsedníčka EK pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Druhé vyšetrovanie sa sústredí okrem iného na podmienky integrácie platobné služby Apple Pay do aplikácií a webových stránok obchodníkov. "Je dôležité, aby opatrenia Applu neupierali spotrebiteľom výhody nových platobných technológií, vrátane lepšieho výberu, kvality, inovácie a konkurenčných cien," dodala Vestagerová.

Vyšetrovaniu týkajúce sa obchodu App Store predchádzala sťažnosť švédskej služby pre streamovanie hudby Spotify. Tá vlani v marci firmu Apple obvinila, že vo svojom obchode zaviedla podmienky, ktoré majú potlačiť konkurenciu pre jej vlastné služby pre streamovanie hudby Apple Music. Neskôr si na podmienky obchodu App Store sťažovala tiež firma Kobo, ktorá pôsobí v oblasti elektronických kníh.

Spoločnosť Spotify oznámenia Európskej komisie o vyšetrovaní Applu víta, zatiaľ čo Apple sa k vyšetrovaniu postavil kriticky. "Je sklamaním, že Európska komisia podporuje neopodstatnené sťažnosti zo strany hŕstky firiem, ktoré jednoducho chcú bezplatnú jazdu a nechcú hrať podľa rovnakých pravidiel ako všetci ostatní," uviedol americký podnik.

Apple sa v poslednej dobe snaží zvyšovaním príjmov zo svojich služieb kompenzovať spomaľovanie rastu predaja svojich inteligentných telefónov iPhone a ďalšieho hardvéru, upozornila agentúra AP. Poplatky v službe App Store podľa odhadov prinášajú firme vyše miliardy dolárov každý mesiac.

Vestagerová už skôr viedla protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Google a ďalších veľkých technologických firiem z USA. Ak Komisia odhalí porušovania protimonopolných pravidiel, môže firmám vymerať pokutu až do desiatich percent ich ročných tržieb a nariadiť úpravu ich obchodných praktík.

Google, ktorý je najpoužívanejším internetovým vyhľadávačom na svete, dostal v posledných rokoch od Európskej komisie za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže už tri pokuty, celkom za 8,25 miliardy eur. Komisia firmu pokutovala napríklad za zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Android.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:54