Reuters
StoryEditor

Na zotavenie ekonomiky USA je potrebné dostať vírus pod kontrolu, vyhlásil šéf Fedu

16.06.2020, 17:38
Autor:
TASRTASR
V súčasnosti je v USA približne dvadsať miliónov nezamestnaných. Navyše, pandémia v krajine zabila viac než 115-tisíc ľudí, pričom v jednom aj druhom prípade sú najviac zasiahnuté menšiny.

Americká ekonomika sa v plnej miere nezotaví dovtedy, dokiaľ si Američania nebudú istí, že epidémia nového koronavírusu je pod kontrolou. Vyhlásil to v utorok na pôde Kongresu šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell.

"Dokiaľ obyvatelia nebudú presvedčení, že choroba COVID-19 je pod kontrolou, zotavenie v plnom rozsahu je nepravdepodobné," povedal Powell na pôde Bankového výboru Senátu. Podľa neho Spojené štáty musia počítať s neistým a dlhým zotavovaním ekonomiky z pandémie nového koronavírusu.

Kongres doteraz uvoľnil na pomoc poškodeným firmám a domácnostiam takmer 3 bilióny dolárov (2,65 bilióna eur) a Fed oznámil viacero programov za bilióny dolárov na podporu hospodárstva. Powell zároveň v utorok zopakoval, že Fed využije všetky dostupné nástroje s cieľom pomôcť ekonomike zotaviť sa.

Napriek rozsiahlej priamej finančnej pomoci by podľa Powella mohol Kongres urobiť ešte viac. Už koncom minulého týždňa v pravidelnej polročnej správe Fed uviedol, že stav financií domácností aj firiem zostane v dôsledku koronakrízy "dlhodobo krehký".

V súčasnosti je v USA približne dvadsať miliónov nezamestnaných. Navyše, pandémia v krajine zabila viac než 115-tisíc ľudí, pričom v jednom aj druhom prípade sú najviac zasiahnuté menšiny.

Ak sa situáciu nepodarí zvrátiť, podľa Powella by pokračujúci pokles ekonomiky mohol ešte zvýšiť rozdiely v životnej úrovni medzi obyvateľmi USA, ktoré sa vďaka predchádzajúcemu dlhotrvajúcemu rastu darilo znižovať. Šéf Fedu vystúpi ešte v stredu na pôde Výboru Snemovne reprezentantov pre finančné služby.

Predstavitelia Fedu odhadujú, že americká ekonomika klesne tento rok o 6,5 percenta a miera nezamestnanosti zostane na vyššej úrovni než pred koronakrízou ešte niekoľko rokov.

Powell nedávno uviedol, že počíta s tým, že v dohľadnej budúcnosti budú bez práce milióny Američanov, najmä s nízkymi príjmami, ktorí budú mať problémy znovu sa vrátiť na pracovný trh.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:59