Reuters
StoryEditor

Covid zmrazí sny africkej strednej triedy. Miliónom hrozí chudoba

30.06.2020, 14:54
Autor:
ČTKČTK
Odborníci Svetovej banky varujú, že kvôli pandémii hrozí, že až 58 miliónov obyvateľov Afriky sa prepadne do extrémnej chudoby.

Od Kene po Nigériu, od Juhoafrickej republiky po Rwandu: kvôli pandémii covidu-19 prichádzajú o živobytie ľudia, ktorí boli predtým v stabilnej ekonomickej situácii a ktorí prispeli k hospodárskemu rastu Afriky, napísal americký denník The New York Times.

James Gichina pred 15 rokmi začínal ako vodič a prevážal ľudí z letiska. Potom sa z neho stal sprievodca na safari a neskôr si s pomocou pôžičiek z banky kúpil dve dodávky, ktorými vozil turistov.

Jeho zákazníkmi boli takisto ako on členovia rastúcej africkej strednej triedy - bankári z Nigérie, podnikatelia z technologickej branže z Juhoafrickej republiky, alebo jeho krajania z Kene, ktorí si konečne mohli dovoliť výlety za krásami prírody vo svojej krajine.

Extrémna chudoba

Keď sa ale kvôli pandémiu covidu-19 zrútil turistický ruch, Gichina zo svojho minibusu odmontoval sedačku a začal ju využívať pri predaji vajíčok a zeleniny. Za to, čo teraz zarobí, má problém zaplatiť nájom, jedlo aj poslať svojho deväťročného syna do školy. "Tvrdo sme pracovali, aby sa nám žilo lepšie," hovorí tento 35-ročný muž o sebe a svojich kolegoch z turistického ruchu. Teraz podľa neho nemajú nič.

Odborníci Svetovej banky (SB) varujú, že kvôli pandémii hrozí, že až 58 miliónov obyvateľov Afriky sa prepadne do extrémnej chudoby. Ale v ohrození sa ocitol aj jeden z najväčších úspechov tohto kontinentu posledných rokov: rastúca stredná trieda.

Tá v uplynulej dekáde zohrala kľúčovú úlohu v rozvoji kontinentu. Noví majitelia firiem a podnikatelia stáli za vznikom pracovných miest, vďaka ktorým sa zlepšila aj situácia iných. Vzdelané rodiny a mladí ľudia s peniazmi navyše stoja za rastom dopytu po spotrebnom tovare, výzvami k demokratickým reformám a úsilie o zlepšenie školstva a zdravotníctva.

Asi 170 miliónov z celkových zhruba 1,3 miliardy obyvateľov Afriky sa počíta medzi strednú triedu, avšak okolo ôsmim miliónom z nich kvôli koronakríze a následnému hospodárskemu prepadu hrozí chudoba, varuje výskumná organizácia World Data Lab.

Hrozba recesie 

Ide o krok späť, ktorý kontinent môže pociťovať celé nadchádzajúce roky. Podľa niektorých odhadov sa africká stredná trieda za posledných 30 rokov trojnásobne rozrástla vďaka možnostiam, aké ponúka napríklad technologický sektor, výroba alebo turistika. Teraz ale tento región prvýkrát za 25 rokov čelí hospodárskej recesii. Rastúca stredná trieda bola "kľúčová pre budúce ekonomické vyhliadky afrických krajín", hovorí Landry Signé z Centra afrických štúdií na americkej Stanfordskej univerzite. Pandémia covidu-19 podľa neho zmarí sny africké strednej triedy.

Prepad pociťuje tiež stredná trieda v Nigérii. Kvôli pandémii klesli príjmy z ropy, v krajine rastie nezamestnanosť a jej hospodárstvo sa dostalo do recesie, ktorá by podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) mohla trvať do budúceho roka.

Dopyt po tovare a službách vyschol, čo priviedlo do problémov drobných podnikateľov a malé firmy závislé na stabilnom príjme. Biola Kazeem založil agentúru pre športový marketing pred šiestimi rokmi, keď spojil svoju vášeň pre šport so znalosťami, ktoré mu dalo štúdium odboru komunikácie.

Ale s tým, ako boli športové podujatia zrušené alebo odložené, prišiel o 70 percent zákaziek a polovici zo svojich jedenástich zamestnancov musel dať neplatené voľno. Aj keď si dokázal poradiť s ťažkosťami v začiatkoch podnikania, "na niečo také sme úplne neboli pripravení," priznáva.

Problém viacerých sektorov 

World Dáta Lab definuje strednú triedu v Afrike ako domácnosť, kde každý jej člen denne minie medzi jedenástimi a 110 dolármi. Jej príslušníkov od chudobných odlišuje to, že majú stály príjem.

Pandémia ohrozuje aj brandže, ktoré sa s podporou miestnych vlád ešte len rodia. Napríklad Rwanda podporuje textilný a módny priemysel v snahe obmedziť dovoz použitého oblečenia zo Spojených štátov a rozbehnúť výrobu. Tridsaťročný Matthew Rugamba v roku 2011 založil značku House of Tayo, ktorá patrí medzi špičku na rwandskej módnej scéne. Ale kvôli opatreniam, ktoré kvôli šíreniu koronavírusu zaviedli rwandské úrady, musel svoj obchod zavrieť. Keď ho zase otvoril, neprišli skoro žiadni zákazníci.

Aj keď sa preorientoval na výrobu masiek a rozbehol zásielkovú službu, obchod sa na pôvodnú úroveň nevrátil. "Dostali sme sa do situácie, kedy si ľudia cenili to, čo robíme," hovorí. Teraz si ale robí starosti, že jeho značka, do ktorej budovania investoval deväť rokov života, vydrží do ďalšieho dňa.

01 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:01