Reuters
StoryEditor

Súdny dvor rozhodol v kauze emisií. Volkswagenu hrozí záplava žalôb

09.07.2020, 13:38
Autor:
ČTKČTK
Spotrebitelia môžu žalovať Volkswagen v krajine, kde si auto kúpili, rozhodol súd.

Spotrebitelia v Európskej únii môžu žalovať Volkswagen na súde vo svojej krajine, ak si tu kúpili auto s nainštalovaným softvérom, ktorý slúžil na manipuláciu s emisiami.

Rozhodol o tom dnes Súdny dvor Európskej únie. Rozhodnutie znamená, že nemecký výrobca automobilov by mohol čeliť množstvu žalôb od spotrebiteľov po celej Únii.

​Súdny dvor sa prípadom zaoberal na popud rakúskeho súdu. Ten dostal žalobu od rakúskeho združenia spotrebiteľov VKI zastupujúceho 574 majiteľov vozidiel s nelegálnym softvérom.

Spochybnenie právomoci 

Rakúska strana chcela vedieť, či prípad spadá do jej príslušnosti, pretože Volkswagen, ktorý sídli v Nemecku, právomoc rakúskych súdov spochybnil.

Podľa nariadenia o súdnej právomoci by všeobecne mala byť žaloba podaná v mieste, kde má žalovaný sídlo. Avšak vo veciach nárokov zodpovednosti je tiež možnosť podniknúť kroky v mieste, kde sa škoda prejavila.

V tomto prípade sa škoda prejavila až po kúpe vozidla, pretože to bolo kúpené za cenu vyššiu, než bola kvôli inštalovanému softvéru jeho skutočná hodnota.

Hoci Volkswagen ako žalovaná strana sídli v Nemecku, môže byť podľa rozhodnutia žalovaný aj v inom štáte EÚ, v ktorom si zákazníci jeho vozidlo s nelegálnym softvérom kúpili

Záplava žalôb

Volkswagenu teraz hrozí záplava žalôb od spotrebiteľov. Nemecký koncern na žiadosť agentúry Reuters o komentár zatiaľ nereagoval.

Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér, ktorý umožňoval manipulovať s testami emisií.

Autá vďaka tomu pri kontrolách produkovali výrazne menej emisií ako pri bežnej jazde. Náklady na pokuty, zvolávacia akcia a na vyrovnanie v civilných sporoch po celom svete už Volkswagen stáli viac ako 33 miliárd dolárov.

V Spojených štátoch zaplatil Volkswagen majiteľom áut, jednotlivým štátom, regulačným orgánom pre otázky životného prostredia a predajcom áut odškodné 25 miliárd dolárov a ponúkol, že vykúpi 500-tisíc dotknutých vozidiel. Automobilka takisto jedná o urovnanie kolektívnej žaloby v Nemecku.

01 - Modified: 2022-10-26 10:46:32 - Feat.: - Title: Aktéri starej kauzy prepisujú majetky a firmy na rodinu. Predaj „teplého vzduchu“ naberá na obrátkach 02 - Modified: 2022-10-18 09:37:03 - Feat.: - Title: Kauza emisie: Obvinili tri osoby, podozrivé sú zo spáchania zločinu podvodu 03 - Modified: 2021-07-08 11:20:47 - Feat.: - Title: Brusel udelil štyrom nemeckým automobilkám pokutu 875 miliónov eur, mali vytvoriť kartel 04 - Modified: 2021-06-25 14:43:10 - Feat.: - Title: Pevná ruka, ktorá Škode prospela. Z rozhodnutia drsného šéfa ťaží dodnes 05 - Modified: 2021-03-26 13:53:42 - Feat.: - Title: Volskwagen bude od bývalého vedenia požadovať náhradu škody za dieselgate
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:35