Pixabay
StoryEditor

Nový hit: vlastná vila v Grécku. Záujem Európanov stúpol o stovky percent

18.07.2020, 17:39
Autor:
samsam
Kým Grécko vyzerá zahraničných turistov, Európania a najmä Briti majú s touto krajinou zrejme iné úmysly.

Dopyt po domoch v Grécku vyletel vo chvíli, keď britská vláda oznámila plány na uvoľnenie cestovných obmedzení.

Podľa firmy obchodujúcej so zahraničnými nehnuteľnosťami Rightmove sa Grécko v priebehu pár týždňov stalo najžiadanejšou destináciou v Európe hneď za Španielskom, Francúzskom, Portugalskom a Talianskom.

Grécko ožilo

Dopyt zo strany Britov rástol o dvesto percent a počas jedného dňa zaznamenal Rightmove viac ako jeden milión online dopytov.

Záujem o spomínané najatraktívnejšie destinácie rástol na konci júna (v porovnaní s dátami v polovici mesiaca) o 340 percent.

Grécko je medzi nimi výnimočné hlavne tým, že v predchádzajúcich rokoch hralo skôr druhé husle a do priazne kupcov sa dostáva až teraz. "Grécko sa odrazilo od dna. Naposledy sme u neho zaznamenali takú aktivitu pred viac ako dekádou," vysvetľuje Piers Williams z realitnej kancelárie Chestertons Ionian.

Či nebývalá pozornosť povedie ku skutočným predajom, nie je zatiaľ jasné, píše Deutsche Welle. Podľa realitných agentov sa potenciálni kupci z Európy stále boja.

"Telefóny neprestávajú zvoniť. Prehliadky domov mám naplánované na celý zvyšok leta," hovorí realitná agentka Hillary Dawsonová zo spoločnosti Crete Homes. Vraj sa zrovna vrátila z predvádzania prímorskej nehnuteľnosti v gréckom mestečku Ágios Nikólaos, ktorú si obzeral francúzsky pár.

Oficiálne údaje zatiaľ nie sú k dispozícii, ale predstavitelia realitného priemyslu už teraz odhadujú, že nemecké investície do gréckych nehnuteľností stúpli v posledných mesiacoch o polovicu.

Nehnuteľnosti rozpredáva aj štát

Veľký záujem bol o oblasť polostrova Peloponéz, ale aj o luxusné vily na ostrovoch Amorgos, Kréta, Karpathos a Korfu. V hľadáčiku záujemcov sú i nehnuteľnosti, ktoré Grécko ponúka, aby podporilo tamojšiu ekonomiku.

Na svoje si vďaka tomu môžu prísť aj nadšenci modernej histórie. Od roku 2014 je na predaj vila, ktorá patrila talianskemu diktátorovi Benitovi Mussolinimu.

Ponúka ju Fond rozvoja Helénskej republiky, ktorého úlohou je získavať peniaze z predaja majetku vo vlastníctve štátu, čím má znižovať štátny dlh.

Britov tlačí brexit

Dôvodov, prečo sa Briti teraz na Grécko zamerali, je viac. Jedným z nich je napríklad fakt, že si turistická destinácia dokázala s koronavírusom poradiť celkom dobre a zatiaľ hlási len necelé štyri tisícky prípadov nákazy.

Dôležitú úlohu môže hrať aj brexit. "Koronavírus možno plány na presťahovanie prerušil. Teraz však (Briti) cítia, že nesmú strácať čas. Zúfalo sa snažia kúpiť dom do konca roka, aby získali unijný štatút pobytu," hovorí Dawsonová.

Na cestovnom ruchu je Grécko závislé. Turizmus predstavuje osemnásť percent jeho hrubého domáceho produktu, zároveň zamestnáva skoro 900-tisíc ľudí, teda pätinu celkovej pracovnej sily.

Očakáva sa, že v súvislosti s pandémiou koronavírusu bude na ostrovoch Kréta, Rhodos a Korfu až 65 percent hotelov čeliť hrozbe bankrotu. Podľa vyššie citovaného Williamsa nebude mať mnoho malých podnikov inú možnosť, než svoju nehnuteľnosť predať a prísť tak čo najrýchlejšie k hotovosti.

01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-19 14:40:22 - Feat.: - Title: Deficit bežného účtu Grécka vo februári výrazne vzrástol 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 05 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2024 14:05