Reuters
StoryEditor

V Bruseli padla dohoda. Únia si dohodnutých 750 miliárd bezprecedentne požičia

21.07.2020, 07:08
Autor:
ČTKČTK
Summit, ktorý skončil dnes ráno, začal v piatok a bol pôvodne plánovaný ako dvojdňový.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa po štyroch dňoch a nociach vyjednávania na začiatku piateho dňa dohodli na parametroch fondu obnovy ekonomík a budúceho sedemročného rozpočtu.

Oznámil to dnes ráno predseda Európskej rady Charles Michel. Celkový objem fondu, ktorý má od 1. januára pomôcť ekonomikám zasiahnutým koronavírusovou krízou, bude 750 miliárd eur.

​Tieto peniaze, ktoré zvýšia hodnotu rozpočtu Únie na obdobie 2021-2027 na 1,82 bilióna eur, si Európska komisia bezprecedentne požičia na finančných trhoch.

Lídri našli zhodu 

"Dokázali sme to. Európa je silná, Európa je jednotná," komentoval vyčerpávajúce rokovania viditeľne spokojný Michel. Výsledok je podľa neho úspechom pre všetkých 27 členských krajín, ktoré v kritickej chvíli ukázali zodpovednosť a solidaritu.

Lídri sa podľa neho nakoniec zhodli na všetkých zásadných položkách fondu, ktorého čerpanie bude spojené s klimatickými cieľmi EÚ a podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu.

Celková výška grantov vo fonde obnovy bude 390 miliárd eur, na pôžičky v ňom bude pripravené 360 miliárd.

Zníženie priamych dotácií 

Práve tento pomer bol hlavnou spornou témou rokovaní, kvôli ktorému odmietali takzvané šetrné štáty k dohode pristúpiť. Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko obávajúce sa veľkého spoločného dlhu si nakoniec vymohli zníženie priamych dotácií z pôvodne plánovaného pol bilióna o 110 miliárd eur.

Taliansko a Španielsko, ktoré ako krajiny najzasiahnutejšie pandémiou covidu-19 budú výrazne najväčšími príjemcami prostriedkov z fondu, podporovali spolu s Nemeckom a Francúzskom čo najväčší balík grantov; kompromisom sa nakoniec stalo spomínaných 390 miliárd.

Kľúčové podmienky

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej je dohoda zásadným krokom k oživeniu európskych ekonomík, ktoré sa v súčasnosti spamätávajú z výpadku a tento rok ich čaká výrazný prepad.

Čerpanie z fondu bude spojené s plnením národných reformných programov, ku ktorým sa bude musieť zaviazať každá krajina. Kľúčové je, že investície z fondu aj z rozpočtu sú spojené s prechodom ku klimaticky zodpovednému a digitálnemu hospodárstvu uviedla Leyenová.

Pôžičku by štáty mali splácať do polovice storočia, k čomu im majú pomôcť nové zdroje príjmov spoločného rozpočtu. V rámci dohody sa krajiny zaviazali k tomu, že rozpočet pomôže napĺňať nový poplatok z nerecyklovaných plastov, o ďalších zdrojoch ešte budú rokovať.

Summit, ktorý skončil dnes ráno, začal v piatok a bol pôvodne plánovaný ako dvojdňový. Časovo sa tak vrcholná schôdzka takmer vyrovnala doteraz najdlhšiemu summitu spoločenstiev z decembra 2000, kedy bola na programe reforma inštitúcií Únie nutná pre budúce východné rozšírenie európskeho bloku.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:58