Reuters
StoryEditor

Kuba povolila nakupovať dolármi. Naposledy tak spravila po páde Sovietskeho zväzu

21.07.2020, 09:15
Autor:
ČTKČTK
Kuba legalizovala dolár po páde Sovietskeho zväzu, avšak v roku 2004 ho stiahla z obehu. Od tej doby existujú dve meny, peso a konvertibilné peso.

Štátne obchody na Kube začali predávať niektoré potraviny a hygienické potreby za americké doláre.

Ekonomika tejto karibskej krajiny, silne závislá od vývozu, totiž čelí nedostatku obchodovateľnej meny, aby mohla nakupovať tovar v zahraničí.

​Kuba naposledy otvorila dolárové obchody pre základný tovar v 90. rokoch, keď pád Sovietskeho zväzu uvrhol komunisticky ostrov do hlbokej ekonomickej recesie.

Tentokrát je však dôvodom zavedenia tohto opatrenia šírenie nového typu koronavírusu. Uviedla to agentúra Reuters.

Problém s likviditou 

Pandémia prerušila cestovný ruch a zasiahla aj ďalšie zdroje príjmov, čo ešte zhoršilo krízu likvidity. Tú spôsobili ekonomické problémy blízkeho spojenca - Venezuely, a sprísnenie amerických sankcií voči Kube.

Vláda uviedla, že po celej krajine otvorila 62 obchodov a že ďalšie budú nasledovať v najbližších mesiacoch.

Koncom minulého roka bolo v krajine približne 80 obchodov, ktoré za doláre predávali domáce spotrebiče, automobilové súčiastky a ďalšie položky, ako napríklad motocykle. Ojazdené autá sa začali predávať za doláre na začiatku tohto roka.

Dolárové obchody 

Štát má monopol na maloobchod aj zahraničný obchod. Pandémia však zhoršila nedostatok potravín, liekov a ďalšieho tovaru a pred obchodmi sa tvoria dlhé fronty.

Dolárové obchody podľa spotrebiteľov predstavujú pre niektorých možnosť získať aspoň niektoré produkty, ľudia sa ale sťažujú, že je aj naďalej nedostatok mnohých tovarov. "Je to dobré, ceny sú prijateľné, ale nemajú veľa tovaru, ako sú pracie prostriedky, olej alebo šunka," povedal dôchodca Guillermo Antigua, keď odchádzal z obchodu.

Kuba v pondelok neohlásila žiadny nový prípad covidu-19. Mnoho súkromných reštaurácií však nemá prístup na veľkoobchodný trh a je pre nich ťažké zostaviť jedálniček.

Nové obchody sú tak pre niektorých vítanou príležitosťou. "Je to dobré. Je to pre nás možnosť, aby sme mohli fungovať. Aspoň nám predávajú tovar," hovorí majiteľ kaviarne Daniel González, keď do auta nakladá syr a ďalší tovar.

Od rodiny v zahraničí 

Kuba legalizovala dolár po páde Sovietskeho zväzu, avšak v roku 2004 ho stiahla z obehu. Od tej doby existujú dve meny, peso a konvertibilné peso, ktorého hodnota je 24 pesos. Držanie dolárov a ďalších obchodovateľných mien je však legálne.

Kubánci, ktorí chcú nakupovať v dolárových obchodoch, potrebujú bankovú kartu vydanú k účtu s obchodovateľnou menou. Túto menu môžu získať zo zahraničia, obvykle od rodinných príslušníkov, ktorí tam pracujú, alebo iným spôsobom, ako výmenou pesos na ulici.

Vláda tvrdí, že konvertibilné peso zodpovedá hodnote jedného dolára. Dovážaný tovar, ak je k dispozícii, sa však predáva s vysokou prirážkou, pretože sa nakupuje v obchodovateľných menách. Peso a konvertibilné peso nemajú v zahraničí žiadnu hodnotu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 05 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:52