StoryEditor

Vietor a slnko prvýkrát predbehli uhlie. Vyrobili rekordne veľa energie

22.07.2020, 13:24
Autor:
TASRTASR
Množstvo elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v štátoch EÚ sa v období od januára do júna zvýšilo o 11 percent.

Obnoviteľné zdroje energie, ako sú napríklad vietor či slnko, v 1. polroku "predbehli" fosílne palivá a stali sa hlavnými zdrojmi elektrickej energie v Európskej únii (EÚ). Vyplýva to z novej správy, ktorú londýnsky think-tank Ember uverejnil v stredu.

"V prvej polovici roku 2020 obnoviteľné zdroje energie - veterná, solárna, vodná a bioenergia - vyprodukovali 40 percent elektrickej energie v 27 štátoch EÚ, zatiaľ čo fosílne palivá vyrobili 34 percent," uvádza sa v správe.

Množstvo elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v štátoch EÚ sa v období od januára do júna zvýšilo o 11 percent, vypočítal Ember, podľa ktorého k tomu prispeli najmä nové veterné a solárne zariadenia a priaznivé podmienky počas mierneho a veterného začiatku roka.

Rekordný podiel

Samotná veterná a solárna energia dosiahla rekordný 21-percentný podiel na celkovej výrobe elektrickej energie v Únii, pričom v niektorých štátoch bol tento podiel ešte vyšší, konkrétne v Dánsku (64 percent), Írsku (49 percent) a Nemecku (42 percent).

Na druhej strane podiel fosílnych palív na produkcii elektriny klesol o 18 percent, jednak vďaka nárastu výroby z obnoviteľných zdrojov a tiež pre pokles dopytu po elektrickej energii o sedem percent v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

Výsledkom je, že emisie oxidu uhličitého (CO2) v energetickom sektore EÚ klesli približne o 23 percent, uviedol Ember.

"Toto je symbolický okamih v rámci transformácie európskeho energetického sektora," uviedol Dave Jones, analytik spoločnosti Ember.

Viac ako fosílne

"Obnoviteľné zdroje energie vyrobili viac elektriny ako fosílne palivá, pričom vietor a slnko nahradili uhlie. Je to rýchly pokrok oproti obdobiu pred deviatimi rokmi, keď fosílne palivá vyrábali dvakrát toľko energie ako obnoviteľné zdroje." Tempo zmien sa však v jednotlivých krajinách líšilo, uviedol think-tank.

Zatiaľ čo postupné vyraďovanie uhlia v energetike naberá tempo a v rámci celej EÚ klesla produkcia elektriny z tohto fosílneho zdroja o 32 percent, Poľsko predbehlo Nemecko a stalo sa najväčším producentom elektriny z uhlia v Európe.

„Nemecko po prvýkrát vyrobilo v 1. polroku 2020 menej elektriny z uhlia ako Poľsko. Podiel uhlia klesol tiež aj v iných krajinách bloku rýchlejšie ako v Poľsku, takže Poľsko teraz vyrába z uhlia toľko elektriny ako zostávajúcich 25 krajín EÚ (bez Nemecka) dohromady,“ dodal Ember.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-28 14:41:01 - Feat.: - Title: Nárast nových aktivít výrobcov fosílnych palív na čele s USA ohrozuje parížske ciele 04 - Modified: 2024-03-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší 05 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:22