Reuters
StoryEditor

Nevídaný rast akcií výrobcov rukavíc prekonal aj Teslu. Jedinou prekážkou môže byť vakcína

23.07.2020, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Viac ako jeden dolár z každých desiatich investovaných na akciovom trhu v juhovýchodnej Ázii je teraz stávkou na rukavice.

Výrobcovia gumových rukavíc v juhovýchodnej Ázii priťahujú záujem investorov oveľa viac ako elektrické autá Elona Muska. Akcie firmy Top Glove na burze v Kuala Lumpur totiž od začiatku roka pridali asi 428 percent, čo je najvyšší rast z firiem v indexe MSCI Asia Pacific.

Akcie podobnej firmy Supermax spevnili o viac ako 1200 percent. V porovnaní s tým akcie Tesly zaznamenali rast o 259 percent, píše agentúra Bloomberg.

​Rast cien akcií výrobcov gumových rukavíc vyvolalo prudké zvýšenie dopytu kvôli pandémii a podporil ho tiež zákaz špekulatívnych obchodov na pokles cien, ktorý na burze v Malajzii platí do konca roka.

Obrovské zisky

Astronomický rast je na pomery v Malajzii nevídaný. Traja najväčší výrobcovia rukavíc tento rok zvýšili trhovú hodnotu burzy celkovo o 109 miliárd ringgit (22,1 miliardy eur).

Viac ako jeden dolár z každých desiatich investovaných na miestnom akciovom trhu je teraz stávkou na rukavice. Akcie Top Glove dokonca pokračovali v raste, aj keď sa Spojené štáty rozhodli zablokovať dovoz z dvoch divízií firmy.

Rast cien akcií výrobcov rukavíc pripomína podľa manažéra spoločnosti Northcape Capital Rossa Camerona rast akcií Tesly. Výhľad zárobkov v tomto odvetví je však oveľa istejší než zisk Tesly. "Očakávame, že sektor vykáže v budúcom roku rast zisku o výrazne viac ako 100 percent," domnieva sa Cameron.

Firmy už sú tak veľké, že môžu byť zahrnuté do dôležitých indexov, ktoré sledujú medzinárodní investori, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa stanú predmetom ich záujmu.

Firmy Supermax a Kossan Rubber Industries by sa mali vďaka svojmu silnému rastu stať súčasťou indexu MSCI Malaysia, keď sa bude budúci mesiac upravovať jeho zloženie. Akcie firmy Kossan od začiatku roka posilnili o 224 percent.

Problémom je vakcína 

Hviezdny rast cien akcií výrobcov rukavíc by mohol zastaviť nad očakávania rýchly vývoj vakcíny proti chorobe covid-19, ktorú spôsobuje nový typ koronavírusu. Americký colný úrad minulý týždeň takisto zadržal dodávku jednorazových rukavíc firmy Top Glove.

Podľa firmy to mohlo súvisieť s prácou cudzincov, preto sa firma obrátila na úrad s cieľom túto záležitosť do dvoch týždňov vyriešiť. Analytici však upozorňujú, že pre firmu nie je problém dodávať rukavice do USA prostredníctvom iných divízií a prípadné zrušenie objednávok môže ľahko nahradiť objednávkami z iných krajín, pretože rukavíc je akútny nedostatok.

Malajzijský zväz výrobcov gumových rukavíc očakáva, že dopyt po rukaviciach sa tento rok zvýši o 20 percent na 330 miliárd kusov. Objednávok zatiaľ pribúda, cena rukavíc sa výrazne zvýšila a firmy masívne rozširujú svoje kapacity, aby uspokojili dopyt.

Podobne ako firmám v Malajzii sa darí aj poľskému výrobcovi rukavíc Mercator Medical, ktorý v roku 2016 kúpil svoju prvú továreň na výrobu latexových rukavíc v Thajsku a v ďalších desiatich rokoch kapacitu výroby strojnásobil.

Akcie firmy tento rok pridali už o 3277 percent, čím prekonali aj väčších malajzijských konkurentov. Trhová kapitalizácia firmy sa dostala na 924 miliónov dolárov (798 miliónov eur). Kvôli koronavírusu zisk firmy za druhý štvrťrok predstavoval 54 miliónov dolárov (46,6 milióna eur), štyrikrát viac ako kumulatívny zisk za posledné desaťročie.

01 - Modified: 2024-04-23 05:42:00 - Feat.: - Title: Pri zrážke vojenských vrtuľníkov v Malajzii zahynulo desať ľudí 02 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 03 - Modified: 2024-01-30 15:28:23 - Feat.: - Title: India už čoskoro predbehne Čínu, Malajzia exceluje v modernom odvetví 04 - Modified: 2023-12-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi 05 - Modified: 2023-08-30 18:50:16 - Feat.: - Title: Naí Dillí a Malajzia protestujú proti územným nárokom Číny v novej mape, privlastnila si indický štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:13