Reuters
StoryEditor

Je budúcnosť v elektrobicykloch? Investori do nich pumpujú milióny

24.07.2020, 09:59
Autor:
ČTKČTK
Konzultačná spoločnosť Deloitte odhaduje, že medzi rokmi 2020 a 2023 sa predá viac ako 130 miliónov elektrobicyklov.

Fondy rizikového kapitálu pumpujú peniaze do začínajúcich podnikov zameraných na elektrobicykle, pretože pandémia choroby covid-19 núti obyvateľov miest hľadať nové spôsoby, ako sa dostať z bodu A do bodu B.

Investori do technológií nedávno stavili na mladé začínajúce spoločnosti s elektrobicyklami z miest priateľských k cyklistom, ako je Berlín, Tallinn, Amsterdam či Brusel. Informoval o tom server televízie CNBC.

Trh s elektrobicyklami by pritom potenciálne mohol byť veľký. Konzultačná spoločnosť Deloitte odhaduje, že medzi rokmi 2020 a 2023 sa predá viac ako 130 miliónov elektrobicyklov.

Prepojenie s aplikáciou 

Najnovšie sa podarilo získať financie od fondov rizikového kapitálu začínajúcemu bruselskému výrobcovi elektrobicyklov Cowboy, a to 23 miliónov eur. Bicykle od tejto spoločnosti stoja 2290 eur a dajú sa prepojiť s aplikáciou, ktorá bicykel odomkne a poskytne informácie o rýchlosti, stave batérie či trase.

Financie získal Cowboy od firmy Exor Seeds, ktorá je dcérskou spoločnosťou firmy Exor, kontrolného akcionára Ferrari. Ďalšími investormi sú Index Ventures, ktorý podporil firmy ako Facebook, Robinhood a Citymapper. Partner firmy Index Martin Mignot CNBC povedal, že elektrobicykle sú teraz v niektorých krajinách obľúbenejšie než bežné bicykle.

"Ako sa mestá a centrá miest odkláňajú od áut, očakávam, že viac ľudí si obľúbia elektrobicykle a uvedomia si, ako sú dokonalá, pretože môžu jazdiť po meste, bez toho aby sa spotili," povedal Mignot.

Podľa neho už je preč doba, kedy elektrobicykle boli mohutné a určené prevažne pre starších. "Keď som prvýkrát vyskúšal elektrobicykel od Cowboye, bolo to ako držať prvýkrát iPhone," dodal.

Predplatné na bicykel 

Nedávno tiež začala ponúkať služby spoločnosť Dance. Firmu, ktorá sídli v Berlíne založil zakladateľ streamovacej služby SoundCloud. Tá získala od investorov na čele s firmou BlueYard 4,4 milióna eur.

Firma Dance elektrobicykle nepredáva, ale ponúka službu predplatného za 59 eur na mesiac, vďaka ktorej získajú zákazníci do 24 hodín od prihlásenia k aplikácii prístup k elektrobicyklov, ktorého cena je vyššia ako 2000 amerických dolárov. Dance ponúka, že o bicykel sa bude starať a v prípade straty alebo krádeže ho nahradí.

Partner firmy BlueYard Ciarán O'Leary servera CNBC povedal, že firmu Dance podporil, pretože je tu naliehavá potreba a ohromná príležitosť pretvoriť prostredia v mestách a nasmerovať mesta od áut k ľuďom.

V máji londýnsky fond Balderton Capital zaistil investíciu 12,5 milióna eur do amsterdamského predajcu elektrobicyklov VanMoof, ktorý mal v tom čase dvojmesačnú čakaciu listinu na svoje výrobky. Bicykle predávané v obchodoch VanMoof v Amsterdame, Paríži, Berlíne, New Yorku, Seattly, San Franciscu, Tchaj-peji a Tokiu sú vybavené technológiou proti ukradnutiu.

Polohu bicykla je možné sledovať v aplikácii spoločnosti a ak bicykel zmizne, firemní "lovci kolies" sľubujú, že ho nájdu a vrátia.

Firma už predala cez 120-tisíc svojich elektrobicyklov, ktoré vyrába v Holandsku a na Taiwane. Dva najnovšie modely stoja 1998 eur.

Vlani v septembri investori v rámci takzvaného crowdfundingu, teda skupinového financovania, poskytli estónskemu výrobcovi elektrobicyklov Ampler Bikes 2,47 milióna eur. Peniaze prišli od 1241 investorov z 29 krajín.

01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 03 - Modified: 2024-02-25 11:08:05 - Feat.: - Title: Investori by si mali pri daňovom priznaní dávať pozor aj na dividendy, upozorňuje platforma Portu 04 - Modified: 2024-02-19 11:51:28 - Feat.: - Title: Čína vlani zaznamenala najslabší prílev zahraničných investícií za posledných vyše 20 rokov 05 - Modified: 2024-02-09 14:35:21 - Feat.: - Title: Éra lacných peňazí skončila. Drobní investori sa už takmer rok sťahujú z európskych realitných fondov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:46