AmazonReuters
StoryEditor

Amazon zarobil počas pandémie viac než na Vianoce. Verí, že to prekoná

06.08.2020, 12:33
Autor:
divdiv
Len deň po tom, čo členovia amerického kongresu grilovali šéfov technologických spoločností pre podozrenie z monopolu, oznámil šéf jednej z nich, že jeho spoločnosť v poslednom štvrťroku zaznamenala rekordný nárast predaja.

Počas troch mesiacov do 30. júna, počas ktorých bola väčšina Spojených štátov uzavretá kvôli pandémii Covid-19, Amazon predal tovar za viac ako 50 miliárd dolárov. To je o 40 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

Celkové tržby, ktoré zahŕňajú všetky aktíva Amazonu, vrástli na 88,9 miliardy dolárov, čo je výrazne nad prognózami, ktoré predpovedali tržby vo výške 81,6 miliardy dolárov.

Čakajú ešte viac

Amazon tak prekonal predaj vo výške 87,4 miliardy dolárov, ktorý zaznamenal počas minuloročných vianočných prázdnin, keď dopyt zvyčajne vrcholí, uviedol portál Quartz. Podľa finančného riaditeľa spoločnosti Briana Olsavského je prekonanie tejto výšky tržieb počas jari neslýchané.

Olsavský dodal, že budúci štvrťrok je na dobrej ceste, aby túto úroveň dokonca prekonal. Spoločnosť predpokladá, že čisté tržby dosiahnu medzi 87 a 93 miliardami dolárov, čo predstavuje medziročný rast medzi 24 až 33 percentami.

Nespokojní zamestnanci

Amazon, rovnako ako mnoho iných maloobchodníkov bol počas pandémie zaplavený online objednávkami, kvôli čomu sa prejavili nedostatky v logistike a dodávateľskom reťazci. Dodávky tovaru, ktoré sú obvykle doručované za jeden alebo dva dni, mali výrazné meškanie. "Jednodňová a dvojdňová preprava tovaru sa od tej doby trochu zotavila, ale keď sa niečo stane, bude pravdepodobne znova zaostávať," povedal Olsavský.

Amazon uviedol, že predaj potravín sa v druhom štvrťroku medziročne strojnásobil a kapacita dodávky potravín sa zvýšila o viac ako 160 percent. Spoločnosť Amazon sa teraz zameriava na vytvorenie väčšieho priestoru vo svojich plniacich centrách, pretože sa pripravuje na vrcholnú sezónu v novembri.

Vyšší nápor spoločnosť očakáva aj kvôli nákupnej akcii Prime Day, ktorú výnimočne presunula z polovice júla do štvrtého štvrťroka.

Začiatkom tohto mesiaca Amazon uviedol, že zavedie množstevné limity pre dodávky produktov od predajcov tretích strán, ktorí používajú svoje sklady v USA. Chce tým zabezpečiť, aby bol k dispozícii dostatok miesta pre skladovanie vlastného tovaru.

S rastúcim počtom objednávok čelí spoločnosť ďalším výzvam vo vnútri svojich skladov. Medzi Amazonom a zamestnancami skladov rastie napätie na celoštátnej úrovni. Zamestnanci tvrdia, že spoločnosť neurobila dosť pre to, aby ich ochránila pred koronavírusom, napísal web finančnej televízie CNBC.

Amazon predpokladá, že počas tretieho štvrťroka minú viac ako 2 miliardy dolárov na ďalšie opatrenia súvisiace s koronavírusom - nákup osobných ochranných prostriedkov, hĺbkové čistenie zariadenia či zvyšovanie miezd pre zamestnancov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:11