StoryEditor

Křetínský s Tkáčom sú už najväčšími akcionármi britskej pošty, médiá si všímajú ich aktivitu

24.08.2020, 13:58
Autor:
TASRTASR
Hodnota investície fondu Vesa bola podľa ceny akcií v pondelok dopoludnia zhruba 283,71 milióna eur.

Investičný fond Vesa Equity, ktorý ovláda dvojica miliardárov Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, posilnil svoju pozíciu v britskej pošte Royal Mail. Podľa informácií z londýnskej burzy sú teraz jej najväčšími akcionármi zhruba s 13-percentným podielom.

A zatiaľ čo Vesa Equity akcie priebežne prikupuje, doteraz najväčší akcionár Royal Mail, britský fond Schroders, ich predával. Informoval o tom český portál e15.cz.

​Hodnota investície fondu Vesa bola podľa ceny akcií v pondelok dopoludnia zhruba 7,4 miliardy korún (283,71 milióna eur). Pre fond Vesa je to zatiaľ zisková operácia, väčšinu podielu nakúpila v minulých týždňoch a mesiacoch za nižšie ceny.

Špekulácie britských médií 

Zhruba na päť percent sa zvýšil podiel fondu v Royal Mail v máji, keď boli akcie pošty oproti súčasnosti lacnejšie približne o 15 percent. Silnejúcu pozíciu Vesy si všímajú aj britské médiá. Špekulujú o tom, aké ďalšie kroky v riadení firmy Křetínský s Tkáčom (spoluvlastníci vydavateľa denníka E15) podniknú.

Analytici napríklad upozorňujú na tému možného rozdelenia firmy na britskú časť a európsku balíkovú službu GLS. Ďalšou dôležitou témou okolo Royal Mail je obsadenie top manažmentu spoločnosti.

V máji skončil po dvoch rokoch vo vedení generálny riaditeľ Rico Back. Dočasným riaditeľom bol menovaný Stuart Simpson. V júni oznámila Royal Mail postupné prepustenie 2000 manažérov s ambíciou ušetriť 130 miliónov libier (144,74 milióna eur).

Reuters

Široké portfólio 

Vesa podľa Křetínského hovorcu Daniela Častvaja investuje do firiem na základe ich fundamentálnej hodnoty. "V prípade Royal Mail obzvlášť oceňujeme tradíciu a význam služby, ktorú poskytuje verejnosti," uviedol už skôr Častvaj s tým, že Vesa nevylučuje ani možnosť zvýšenia, ani zníženie svojho podielu.

Pre Křetínského s Tkáčom je Royal Mail jeden z radu projektov ich širšej medzinárodnej expanzie. Nedávno napríklad získali nákupom akcií vplyv v nemeckom maloobchodnom reťazci Metro, francúzskej sieti supermarketov Casino či vo francúzskych médiách vrátane známeho denníka Le Monde.

V oblasti maloobchodu investovali tiež do akcií amerických reťazcov Macy's alebo Foot Locker. Skupina EPH, ktorú Křetínský riadi, je aktívna na európskom energetickom trhu, aj v Británii vlastní niekoľko elektrární.

01 - Modified: 2023-12-21 11:28:40 - Feat.: - Title: Finančník Patrik Tkáč dá peniaze na umelú inteligenciu. Chce, aby slovenčina nebola diskriminovaná 02 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč 03 - Modified: 2021-12-03 10:59:56 - Feat.: - Title: Tkáč investoval do podielu v EC Investments. Pokračuje v konsolidácii majetku do J&T Capital Partners 04 - Modified: 2021-10-28 20:11:48 - Feat.: - Title: Analytik o možnom predaji Stredoslovenskej energetiky: Křetínský sa presúva do e-commerce 05 - Modified: 2021-10-28 12:27:28 - Feat.: - Title: Zistenie HN: V hre je predaj slovenského gigantu a najväčší biznis od privatizácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:43