Reuters
StoryEditor

Víťaz koronakrízy je podozrivý z menovej manipulácie. Politika víťazí nad faktami a Amerika mlčí

17.09.2020, 15:33
Autor:
ČTKČTK
Krajina teraz zažíva rozkvet vývozu a v auguste prekonal aj tie najoptimistickejšie prognózy. Nie je však jasné, ako centrálna banka pomáha svojej mene.

Krajiny po celom svete sa snažia ochrániť svoje ekonomiky pred dôsledkami koronavírusovej pandémie, Taiwan to nepotrebuje. Podľa odhadov ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg by taiwanská ekonomika mala tento rok vzrásť o jedno percento.

To je druhý najvyšší rast z veľkých ekonomík po Číne, ktorej hrubý domáci produkt sa má zvýšiť o dve percentá. Taiwan ťaží z toho že firmy presúvajú svoju výrobu späť domov z Číny kvôli rastúcemu napätiu medzi Pekingom a Washingtonom, a z rastu dopytu po jeho tovar z USA.

Podobné dobré správy by za normálnych okolností zvýšili príťažlivosť domácej meny, a tým znížili atraktivitu taiwanského tovaru v zahraničí. Centrálna banka však prijala agresívne opatrenia, aby sa zisky domácej meny obmedzili.

Výsledkom toho je, že v poludňajších troch mesiacoch je kurz taiwanskej meny voči doláru druhým najmenej premenlivým v porovnaní s 31 ďalšími menami, po hongkongskom dolári, ktorého kurz je na americký dolár pevne viazaný.

Pozornosť Ameriky 

Taiwan už skôr pravidelne podnikal kroky, aby obmedzil rast svojej meny. Takéto intervencie môžu pritiahnuť pozornosť amerického ministerstva financií a v najhoršom prípade môže byť krajina označená za manipulátora s menou, čo prináša hrozbu sankcií zo strany USA. Súčasné napätie medzi Washingtonom a Pekingom však môže Taiwanu priniesť výhody.

Ekonóm neziskovej organizácie Rada pre medzinárodné vzťahy (CFR) Brad Setser uvádza, že v prípade Taiwanu sa dá bezpečne vsádzať na to, že intervencie budú pokračovať. "Jediným faktorom, ktorý z môjho pohľadu môže prinútiť Taiwan k zmene, je vonkajší tlak, a americké ministerstvo financií pri tejto téme od januára mlčí," dodal.

V januári americké ministerstvo financií vo svojej správe uviedlo, že Taiwan je blízko tomu, aby bol označený za menového manipulátora. Upozornilo tiež, že je jedinou veľkou ekonomikou Ázie, ktorá nezverejňuje podrobnosti o svojich menových rezervách v súlade so štandardmi Medzinárodného menového fondu.

Porušovanie zákonov 

Stratég Bloomberg Intelligence Stephen Chiu upozornil, že ministerstvo sa pri označení manipulátora riadi dvoma zákonmi, jedným z roku 1988 a druhým z roku 2015, a často politika víťazí nad faktami. Pri označení Číny za manipulátora použili USA zákon z roku 2015. Dodal, že Taiwan môže porušovať hneď tri kritériá zákona z roku 1988.

Taiwan teraz zažíva rozkvet vývozu a v auguste prekonal aj tie najoptimistickejšie prognózy. Vyviezol tovar za rekordných 31,2 miliardy dolárov, čo bolo o 8,3 percenta viac ako vlani. Za prvých sedem mesiacov tohto roka sa potom Taiwan stal deviatym najväčším obchodným partnerom USA, keď do Spojených štátov poslal tovar za 33 miliárd dolárov.

Nie je jasné, ako taiwanská centrálna banka pomáha svojej mene, ale všeobecne sa predpokladá, že trvalo kupuje americké doláre, aby zabránila posilňovaniu. Centrálna banka môže tiež používať ústne správy. Minulý týždeň požiadala banky, aby obmedzili množstvo dolárov, ktoré môžu byť predané v rámci jedného obchodu.

Výsledkom je pozoruhodne stagnujúca mena. V uplynulých troch mesiacoch stúpol taiwanský dolár voči americkému o 1,2 percenta. Dolárový index agentúry Bloomberg, ktorý sleduje výkon dolára k desiatim popredným svetovým menám, za rovnakú dobu klesol o viac ako štyri percentá.

Chiu sa domnieva, že tlak na centrálnu banku, aby zabránila rastu domácej meny, pravdepodobne v budúcom štvrťroku vzrastie kvôli objednávkam iPhonov a možnému presunu objednávok na Taiwan z Číny po americkému postupu voči spoločnosti Huawei. Súčasne nie je pravdepodobné, že by Washington začal Tchaj-pej pokladať za manipulátora s menou. "Kým bude Taiwan politickým spojencom USA proti Číne, nebude tak označený," dodal Chiu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 03 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 04 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:28