Reuters
StoryEditor

Nechcete sa preletieť len tak? Zúfalé aerolinky sa vrhli na vyhliadkové lety

19.09.2020, 13:16
Autor:
mtmmtm
Vyhliadkové lety rozhnevali ekológov, ktorí hovoria o bezdôvodnom a uhlíkovo náročnom cestovaní.

Austrálsky dopravca Qantas Airways začal ponúkať sedemhodinový vyhliadkový let okolo Veľkej útesovej bariéry a miesta sa vypredali v priebehu desiatich minút. Aerolinky tak nadväzujú na trend lietania "nikam", ktorý rastie najmä v Ázii, uviedla agentúra Reuters. Lety, ktoré začínajú a končia na rovnakom letisku, dopravcom kompenzujú výpadok príjmov spôsobený koronavírusovou pandémiou.

Prišli o skoro všetkých zákazníkov

Opatrenia proti šíreniu koronavírusu, najmä sprísnenie režimu na hraniciach, pripravili letecké spoločnosti z ázijsko-pacifického regiónu o takmer všetkých zákazníkov. Z dát asociácie AAPA (Association of Asia Pacific Airlines) vyplýva, že v júli sa počet cezhraničných cestujúcich medziročne znížil o 97,5 percenta.

​Mnoho tamojších aeroliniek, napríklad taiwanské EVA Air alebo japonské ANA Holdings, sa preto uchýlili k vyhliadkovým letom, pri ktorých nie je nutné prekračovať hranice jednotlivých krajín. Teraz sa k nim pridal aj najväčší austrálsky letecký dopravca Qantas, ktorý ponúka nízky prelet cez Ayersovu skalu, Veľkú útesovú bariéru a záliv Port Jackson, okolo ktorého vzniklo mesto Sydney.

Cena leteniek sa pohybuje medzi 787 a 3 787 austrálskymi dolármi (485 až 2 332 eur). Celkom 134 dostupných miest sa vypredalo rýchlo. "Je to zrejme najrýchlejšie vypredaný let v histórii spoločnosti," povedala agentúre Reuters hovorkyňa Qantas. Ľuďom podľa nej chýba lietanie a dopravca preto zvažuje, že svoju ponuku vyhliadkových letov rozšíri.

Bezdôvodné lietanie, hnevajú sa ekológovia

Dopyt po lietaní "nikam" je vysoký aj v ďalších krajinách. Miesta vo vyhliadkovom lete okolo kórejského ostrova Čedžu, ktoré ponúkal taiwanský dopravca Tigerair za 6 888 taiwanských dolárov (200 eur), sa podľa médií vypredali počas štyroch minút. Záujem podporil tiež voucher na "postcovidový" let z Taiwanu do Kórey, ktorý bol súčasťou letenky.

V budúcom mesiaci sa na trend vyhliadkových letov chystá naskočiť aj vlajková letecká spoločnosť zo Singapuru. S odkazom na svoje zdroje informoval o plánoch dopravcu Singapore Airlines tamojší denník The Straits Times. Medzi ekológmi však plány vyvolali vlnu kritiky.

"Nabádajú k bezdôvodnému, uhlíkovo náročnému cestovaniu. Je to prinajlepšom dočasné riešenie, ktoré navyše odvádza pozornosť od politiky nevyhnutnej na zmiernenie klimatickej krízy," citovala agentúra Reuters vyhlásenie singapurskej aktivistickej skupiny SG Climate Rally.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 03 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 04 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin 05 - Modified: 2024-04-15 16:31:57 - Feat.: - Title: Austrálska polícia v súvislosti s útokom v chráme zadržala 15-ročného chlapca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:41