HSBCReuters
StoryEditor

Tajné obchody či pranie peňazí. Únik dokumentov odhaľuje podozrivé transakcie bánk

20.09.2020, 20:31
Autor:
ČTKČTK
BBC prirovnala únik dokumentov FinCEN k tzv. Panamským dokumentom, odhaľujúcim tajné účty politikov a podnikateľov v daňových rajoch.

Únik dokumentov o podozrivých finančných transakciách vo výške dvoch biliónov dolárov odhalil, ako niektoré z najväčších bánk na svete umožnili zločincom prať špinavé peniaze.

Ukazuje tiež, ako ruskí oligarchovia využívali banky, aby sa vyhli západným sankciám, ktoré mali zabrániť prevodu ich peňazí na Západ, uviedol dnes portál BBC News o úniku viac ako 2500 dokumentov z rokov 2000 až 2017.

Ide prevažne o hlásenia bánk o podozrivých aktivitách americkému úradu FinCEN, ktorý spadá pod ministerstvo financií USA a ktorý potiera finančnú kriminalitu. 

Uniknuté hlásenia podľa BBC napríklad odhalili, že banka HSBC umožnila podvodníkom presúvať ukradnuté milióny po celom svete, a to aj potom, čo sa od amerických vyšetrovateľov dozvedela, že ide o podvod.

Spolupracovník Putina sa chcel vyhnúť sankciám

Banka JP Morgan údajne umožnila jednej spoločnosti presunúť cez londýnsky účet viac ako jednu miliardu dolárov bez toho, aby vedela, kto firmu vlastní. Banka neskôr zistila, že inkriminovaná spoločnosť môže patriť človeku, ktorý je na zozname amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) medzi desiatimi najhľadanejším zločincami.

Jeden z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina zasa podľa týchto dokumentov použil londýnsku banku Barclays Bank k tomu, aby sa vyhol sankciám, ktoré mu mali zabrániť vo využívaní finančných služieb na Západe. Časť peňazí použil na nákup umeleckých diel.

Tajné obchody aj pranie peňazí

Centrálna banka Spojených arabských emirátov zase nebrala ohľad na varovanie pred miestnou firmou, ktorá pomáhala Iránu vyhnúť sa sankciám. Deutsche Bank presúvala peniaze, ktoré "pral" organizovaný zločin, teroristi a obchodníci s drogami, píše BBC News.

"Je to posledný z množstva únikov posledných piatich rokov, ktoré odhalili tajné obchody, pranie peňazí a finančné kriminalitu," napísal portál. "Tieto dokumenty sú jedným z najprísnejšie strážených tajomstiev medzinárodného bankového systému," dodal s tým, že ide o hlásenia podozrivého správania, nie sú však dôkazom protiprávneho počínania.

O súboroch, ktoré americká vláda považuje za prísne tajné, informoval aj český portál Investigace.cz, ktorý sa k dokumentom dostal v rámci globálneho novinárskeho projektu ICIJ. Na ňom spolupracovalo vyše 400 novinárov z viac ako 80 krajín sveta.

BBC prirovnala únik dokumentov FinCEN k tzv. Panamským dokumentom, odhaľujúcim tajné účty politikov a podnikateľov v daňových rajoch.

Varovanie pred zverejnením

FinCEN na svojom webe zverejnil varovanie, že rôzne médiá majú v úmysle vydať súbor článkov založených na nezákonne zverejňovaných hláseniach o podozrivých aktivitách, ako aj ďalších citlivých vládnych dokumentoch z nedávnych rokov.

"Neoprávnené vyzradenie je trestným činom, ktorý môže mať dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov, ovplyvniť vyšetrovanie a ohroziť bezpečnosť a zabezpečenie inštitúcií a jednotlivcov," varoval FinCEN. Dodal, že vec postúpil ministerstvu spravodlivosti a generálnemu inšpektorovi ministerstva financií.

01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-24 16:11:51 - Feat.: - Title: Britská banka HSBC môže z predaja ruských aktív dostať iba desatinu ich hodnoty, Moskva sprísnila podmienky 05 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 18:06