Reuters
StoryEditor

Čína chystá čiernu listinu amerických technologických firiem

21.09.2020, 22:10
Autor:
ČTKČTK
Vzťahy dvoch najväčších svetových ekonomík sa zhoršujú, poslednou dobou to pociťujú hlavne technologické firmy.

Čína urýchlene dokončuje čiernu listinu amerických technologických spoločností. Informoval o tom dnes s odvolaním sa na oboznámené zdroje denník The Wall Street Journal.

Na zozname sa zrejme objaví konkurent čínskej spoločnosti Huawei, americký podnik Cisco Systems. Peking však podľa WSJ so sankciami otáľa, časť čelných predstaviteľov Číny chce o čiernej listine rozhodnúť až po novembrových prezidentských voľbách v Spojených štátoch. Spoločnosť Cisco vec nekomentovala.

Vzťahy dvoch najväčších svetových ekonomík sa zhoršujú, poslednou dobou to pociťujú hlavne technologické firmy. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani uvalila ďalšie clá na čínsky tovar a obmedzila firmu Huawei Technologies.

Čína potom sľúbila, že vypracuje zoznam, ktorý sa zameria na potrestanie zahraničných firiem, ktoré podľa nej ohrozujú čínske záujmy. Zoznam zatiaľ nezverejnila.

V poslednej dobe sa predmetom sporov stala aplikácia TikTok, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance. Trump proti TikToku viedol ťaženie, ktoré zdôvodňuje obavami o národnú bezpečnosť a ochranu súkromných dát.

Americké aktivity aplikácie má nakoniec vlastniť nová spoločnosť nazvaná TikTok Global so sídlom v americkom Texase, ktorú budú kontrolovať americké podniky Oracle a Wal.

Podobne má Trumpova administratíva zálusk na sociálnu sieť WeChat, ktorej vlastníkom je čínska spoločnosť Tencent Holding.

Americký súd v nedeľu pozastavil platnosť piatkového nariadenia, aby aplikácia bola v ten istý deň odstránená z obchodov s aplikáciami amerických firiem Apple a Google. Americká vláda sa proti tomuto rozhodnutiu plánuje odvolať.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:23