Reuters
StoryEditor

Brexit bez dohody môže stáť britskú ekonomiku trikrát viac ako pandémia, ukazuje štúdia

23.09.2020, 18:33
Autor:
TASRTASR
Británia a Európska únia si stanovili termín na uzavretie dohody do 15. októbra.

Brexit bez dohody môže byť pre britskú ekonomiku z dlhodobého hľadiska trikrát nákladnejší ako pandémia nového koronavírusu. Upozornila na to nová štúdia britského think-tanku UK in a Changing Europe (Británia v meniacej sa Európe).

Podľa nej politické a ekonomické dôsledky pandémie pravdepodobne zmiernia alebo skryjú zlyhanie pri zabezpečení obchodnej dohody s Európskou úniou (EÚ).

​​V správe sa ďalej uvádza, že absencia nových formálnych obchodných vzťahov s Bruselom bude v krátkodobom časovom horizonte zlou správou pre ekonomiku, ktorá musí zápasiť s dôsledkami pandémie nového koronavírusu, a v dlhodobom ju zasiahne viac zdravotná kríza.

Rekordný pád ekonomiky 

Think-tank, ktorý spolupracoval s London School of Economics, uviedol, že tvrdenie, že hospodárske dôsledky pandémie sú horšie ako v prípade brexitu bez dohody, je z krátkodobého hľadiska správne.

Blokády na zabránenie šírenia vírusu spôsobili totiž v 2. kvartáli rekordný pád ostrovnej ekonomiky o vyše 20 percent.

Ani najpesimistickejšie scenáre nepočítajú s tým, že brexit bez dohody by viedol k takému poklesu hospodárstva ako v 2. štvrťroku 2020.

Ale, aj za predpokladu primerane silného zotavenia, a ak sa vláde podarí zabrániť masovej nezamestnanosti, z dlhodobého hľadiska bude pravdepodobne vplyv brexitu na ekonomiku väčší ako dôsledky koronavírusu.

Podľa think-tanku modelovanie dôsledkov brexitu bez dohody naznačuje, že z dlhodobého hľadiska bude britskú ekonomiku stáť dvakrát až trikrát viac ako ochorenie COVID-19.

Riziko dlhých radov na hraniciach 

Štúdia odhaduje, že negatívny vplyv na hrubý domáci produkt (HDP) bude v priebehu nasledujúcich 15 rokov 5,7 percenta v porovnaní so súčasnou úrovňou, zatiaľ čo koronavírusu by mal podľa prognózy odkrojiť z HDP 2,1 percenta.

Inštitút zverejnil túto projekciu napriek nejasnostiam, čo sa týka ďalšieho vývoja a celkových dôsledkoch pandémie, keďže Európu už zasiahla jej druhá vlna.

V správe sa uvádza, že najbezprostrednejšie a najviditeľnejšie sa brexit bez dohody prejaví na hraniciach, kde hrozí riziko dlhých radov a tiež nedostatok určitých potravín a liekov. Zavedenie ciel a administratívy pre dovozcov a vývozcov zvýši náklady pre podniky aj spotrebiteľov.

Radšej žiadna dohoda?

Británia a EÚ si stanovili termín na uzavretie dohody do 15. októbra. Rokovania o kľúčových otázkach, ako sú hospodárska súťaž a rybolov, sa však ani po týždňoch diskusií nepohli z miesta.

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že z rokovaní odíde, ak nedôjde k dohode, napriek tomu, že pred voľbami sľúbil, že jej dosiahnutie bude rýchle a ľahké.

A hoci premiér vyhlasoval, že aj žiadna dohoda je „dobrým výsledkom“, správa UK in a Changing Europe ukazuje, že môže priniesť veľké problémy a bude mať výrazný ekonomický vplyv, skonštatoval Anand Menon, riaditeľ inštitútu.

01 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým 02 - Modified: 2023-07-20 10:36:14 - Feat.: - Title: V Británii sa konajú doplňovacie voľby v konzervatívnych obvodoch, rozhodnú aj o nástupcovi Johnsona 03 - Modified: 2023-06-16 20:37:54 - Feat.: - Title: Boris Johnson sa vracia k novinárčine. V bulvárnom denníku Daily Mail bude mať vlastný stĺpček 04 - Modified: 2023-06-16 04:49:27 - Feat.: - Title: Doplňujúce voľby na miesto Johnsona v Snemovni sa budú konať 20. júla 05 - Modified: 2023-06-15 10:17:25 - Feat.: - Title: Johnson úmyselne zavádzal poslancov o lockdownových večierkoch, rozhodli poslanci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:26