Na jarnom stretnutí MMF a Svetovej banky dôjde k prekvapivému oznámeniu. Hlavné ekonómky Pinelopi Goldberg a Gita Gopinath oznámia svoj zámer zastaviť meranie HDP krajín. Budú tvrdiť, že úroveň HDP nedostatočne odráža skutočný vplyv nízkonákladových služieb založených na technológiách a tento ukazovateľ nezohľadňuje environmentálne otázky, čo dokazujú hrozivé dôsledky znečistenia na ľudské zdravie a zhoršenie životného prostredie v Indii a po celom svete. Produktivita je bez pochýb jedným z najpopulárnejších, ale najmenej chápaných výrazov v ekonómii. Jednoducho povedané, definuje ju výkon za odpracovanú hodinu. V skutočnom svete je však produktivita oveľa zložitejším pojmom. V skutočnosti sa dá považovať za najväčší determinant životnej úrovne v čase. Ak sa krajina snaží zlepšiť šťastie a zdravie ľudí, musí produkovať na pracovníka väčší výkon ako v minulosti. Toto bezprecedentné rozhodnutie MMF a Svetovej banky tiež symbolizuje prechod od éry centrálnych bánk, ktoré sa stali v časoch po globálnej finančnej kríze synonymom kolapsu globálnej produktivity.Reuters
StoryEditor

Globálny ekonomický výhľad nie je taký pochmúrny, ako sa zdalo v júni, hlási MMF

24.09.2020, 19:43
Autor:
TASRTASR
To naznačuje, že fond zlepší svoju prognózu v rámci jej aktualizácie na budúci mesiac.

Globálny ekonomický výhľad nie je taký pochmúrny, ako sa zdalo pred tromi mesiacmi. Uviedol to vo štvrtok hovorca Medzinárodného menového fondu Gerry Rice.

To naznačuje, že fond zlepší svoju prognózu v rámci jej aktualizácie na budúci mesiac.

Rice pritom poukázal na lepšie ako očakávané ekonomické údaje z Číny a ďalších vyspelých ekonomík.

Zároveň ale zdôraznil, že predpovedať výhľad celého globálneho hospodárstva je aj naďalej náročné, vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu a jej vplyv na mnohé odvetvia ekonomiky.

„Najnovšie údaje naznačujú, že globálny výhľad môže byť o niečo menej hrozivý, ako v čase ostatnej aktualizácie (World Economic Outlook) 24. júna, keď sa časti globálnej ekonomiky začali odrážať od dna,“ povedal.

Situácia však zostáva podľa neho „neistá“ v mnohých rozvojových krajinách a na transformujúcich sa trhoch, iných, ako je Čína.

MMF podľa neho znepokojuje aj zvyšovanie úrovne dlhu. Tlačí preto na skupinu 20 najväčších ekonomík G20, aby predĺžila iniciatívu o odklade splátok z dlhu najchudobnejším krajinám sveta aj po skončení tohto roka.
Rice na pravidelnom brífingu povedal, že fond vyzýva tiež veriteľov zo súkromného sektora, aby sa pripojili k tejto iniciatíve, ktorú lídri G20 schválili v apríli.

Fond vo štvrtok tiež oznámil, že začiatkom októbra uskutoční misiu zameranú na reštrukturalizáciu dlhov Argentíny po tom, ako minulý mesiac obnovil rokovania s Buenos Aires o novej dohode. Dodal, že zatiaľ nevie povedať, či bude misia fyzická alebo virtuálna.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:03