ElectReon
StoryEditor

Cesta, ktorá nabíja za jazdy. V Tel Avive po nej budú už čoskoro jazdiť autobusy

26.09.2020, 14:15
Autor:
koukou
Elektrická časť zabudovaná pod povrchom cesty bude nabíjať špeciálne vybavené autobusy.

V izraelskom Tel Avive budujú bezdrôtovú elektrickú cestu, ktorá bude dodávať energiu mestskej hromadnej doprave, a to priamo za jazdy.

Cena unikátneho projektu zatiaľ nie je známa, financovaný však bude čiastočne vládou a z časti zo súkromných zdrojov. Keď sa osvedčí, mesto ho rozšíri pre hromadnú dopravu.

Cesta, ktorá povedie od stanice pri telavivskej univerzite do štvrti Ramat Aviv, bude dlhá približne 1,9 kilometra. Samotná nabíjacia časť bude merať takmer 600 metrov. Elektrická časť zabudovaná pod povrchom cesty bude nabíjať špeciálne vybavené autobusy.

Podľa firmy ElectReon, ktorá má stavbu na starosti, funguje cesta na princípe medených cievok, ktoré budú zabudované pod asfalt.

"Energia sa prenáša z elektrickej siete do cestnej infraštruktúry a riadi komunikáciu s blížiacimi sa vozidlami," uvádza web spoločnosti. Pokiaľ ide o samotné vozidlá, prijímače budú mať nainštalované na podlahe, aby počas jazdy prenášali energiu priamo na batériu.

"Konštrukciou cesty sme strávili posledných niekoľko dní. V nasledujúcich týždňoch ju budeme testovať a potom môžeme cestu uviesť do prevádzky," uviedol pre CNN hovorca izraelskej metropoly.

V prípade, že testovací úsek bude mať úspech, mesto plánuje technológiu rozšíriť aj do svojich iných častí.

"Spoločne s ministerstvom dopravy plánujeme v prípade úspechu náš projekt rozširovať. Naším plánom je pripraviť sa na klimatické zmeny a chceme znížiť znečistenie vzduchu v meste, tým pádom podporovať vozidlá na elektrický pohon," hovorí starosta mesta Ron Huldai.

Testovanie a následné uvedenie do prevádzky sa finálne odhaduje zhruba na dva mesiace, za tú dobu bude mať prevádzkovateľ mestskej hromadnej dopravy Dan Bus Company čas na to zaviesť novú pravidelnú linku.

01 - Modified: 2024-04-22 08:05:35 - Feat.: - Title: V súvislosti s útokom zo 7. októbra končí šéf spravodajcov izraelskej armády Aharon Chaliva 02 - Modified: 2024-04-21 21:09:53 - Feat.: - Title: Netanjahu chce čeliť zámeru USA uvaliť sankcie na izraelský prápor. Budem tvrdo bojovať, odkázal Američanom 03 - Modified: 2024-04-21 20:04:07 - Feat.: - Title: Veliteľ izraelskej armády schválil ďalšie plány vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-21 18:35:33 - Feat.: - Title: USA naznačili sankcie voči izraelskej jednotke obviňovanej z porušovania práv 05 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:11