Reuters
StoryEditor

Drogové gangy si našli nové spôsoby. Peniaze kryjú zlatom na výrobu súčiastok do mobilov

26.09.2020, 17:54
Autor:
divdiv
Dubajský obchodník so zlatom nakupoval zlato, ktoré zločinci používali na pranie špinavých peňazí z drog, tvrdia americkí agenti.

O nekalých praktikách dubajskej spoločnosti Kaloti informoval medzinárodný tím vyšetrovateľov americké ministerstvo financií už pred šiestimi rokmi.

Úrad sa však prípadom nezaoberal, a tak spoločnosť Kaloti aj naďalej predávala tony zlata spoločnostiam v dodávateľských reťazcoch gigantov ako Apple, General Motors alebo Amazon. Tie kovy používajú ako súčiastky do svojich výrobkov, informoval spravodajský server BBC.

Vyšetrovanie prípadu s krycím menom "mediar" viedol americký Úrad pre boj proti drogám (DEA) celkovo tri roky. Dôverné dokumenty však svedčia o tom, že americké ministerstvo financií bolo v roku 2014 varované pred nekalými praktikami spoločnosti Kaloti, tvrdí agentúra BBC. Ministerstvo na žiadosť o komentár nereagovalo a zástupcovia spoločnosti Kaloti tvrdenia popreli.

Avšak podľa schémy popísanej v dokumentoch mohli zločinci kdekoľvek na svete použiť peniaze z drog alebo inej nezákonnej činnosti, ktoré v hotovosti k nákupu zlatého šrotu a následnému ďalšiemu predaju spoločnosti Kaloti. Kaloti im za to podľa vyšetrovateľov ponúkla hotovosť alebo im peniaze poslala na účet.

Podozrivé aktíva

V roku 2014 DEA odporučila americkému ministerstvu financií, aby verejne obvinilo spoločnosť Kaloti z prania špinavých peňazí. To aby by ju banky v strachu z problémov vyradili z globálneho finančného systému. Lenže ministerstvo proti Kaloti nikdy nezasiahlo.

Bývalí úradníci uviedli, že rozhodnutie odložili pre obavy z reakcií Spojených arabských emirátov. Tie sú totiž pre USA kľúčovým diplomatickým spojencom. A keď samotné Spojené arabské emiráty nekonali z vlastnej iniciatívy, bolo vyšetrovanie odložené, uviedol portál Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov ICIJ.

O vyšetrovaní svedčí aj záplava správ o podozrivej činnosti bánk z celého sveta, ktoré nakladajú s peniazmi spoločnosti Kaloti. Veritelia, vrátane Deutsche Bank a Barclays, predložili 34 samostatných správ o sieti Kaloti pre amerických vládnych finančných analytikov. Podozrivé transakcie od roku 2007 do roku 2015 mali hodnotu 9,3 miliárd dolárov.

Vlani v októbri spoločnosť BBC Panorama odhalila, že spoločnosť Renade International, ktorú podľa nich ovláda jeden z gangov, predala spoločnosti Kaloti len v roku 2012 zlato za 146 miliónov dolárov.

To je len časť zlata v hodnote 5,2 miliárd dolárov, ktoré bolo zaplatené v hotovosti. Kaloti všetko popiera s tým, že spoločnosť každý rok úspešne prešla auditom podľa všetkých regulačných a právnych noriem.

Obavy dodávateľského reťazca

Aj napriek upozorneniu vyšetrovateľov sa zlato od spoločností Kaloti aj naďalej dostávalo do veľkých dodávateľských reťazcov. Tony zlata od spoločnosti Kaloti nakúpili aj dodávatelia schválení spoločnosťou Apple.

Medzi tých patria napríklad spoločnosti Valcambi, jedna z najväčších rafinérií zlata na svete so sídlom vo Švajčiarsku. Apple vodivý kov používa na výrobu súčiastok do smartphonov.

V tomto roku medzinárodná protikorupčná organizácia Global Witness uviedla, že v rokoch 2018 a 2019 kúpila spoločnosť Valcambi až 20 ton zlata priamo od spoločnosti Kaloti a ďalších 60 ton od spriazneného subjektu.

Ďalšia správa projektu Tech Transparency Project uviedla ďalšie dve švajčiarske rafinérie, ktoré nakúpili zlato od spoločnosti Kaloti a boli tiež na zozname dodávateľov spoločnosti Apple.

Využívali ich mnohí

Spoločnosť Valcambi nákup zlata od Kaloti nechcela ani potvrdiť ani poprieť. Vyhlásila, že nakupuje zlato iba od svojich dodávateľov, u ktorých môže plne zabezpečiť identifikáciu pôvodu zlata.

Spoločnosť Apple vyhlásila, že sa zaviazala k zodpovednému zabezpečovaniu zdrojov pre svoje produkty. "Ak dodávateľ nie je schopný alebo ochotný splniť naše štandardy, bude odstránený z nášho dodávateľského reťazca. Od roku 2015 sme z tohto dôvodu prestali spolupracovať s 63 rafinériami," tvrdí Apple.

Podľa údajov predložených americkej Komisii pre cenné papiere a trhy je spoločnosť Kaloti uvedená aj v dodávateľských reťazcoch spoločností General Motors a Amazon.

Spoločnosť General Motors, ktorá používa zlato v automobilových súčiastkach, napríklad v katalyzátoroch, uviedla, že sa zaviazala k zodpovednému získavaniu surovín použitých pri výrobe a nepodnikala priamo s Kaloti. To isté tvrdí aj Amazon.

Vyšetrovatelia, ktorí roky pracovali na odhalení nekalých praktík spojených so spoločnosťou Kaloti, sú z nečinnosti amerického ministerstva financií frustrovaní.

"Do prípadu sme počas troch rokov vložili obrovské množstvo práce a úsilia. Všetci sme tým prípadom žili a dýchali. Boli sme si absolútne istí, že sme mali dosť dôkazov na obvinenie spoločnosti Kaloti. Veľmi nás to všetko naštvalo," povedal k prípadu anonymne jeden z členov vyšetrovacej skupiny.

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:35